Andra advent firas med bubbel

Det var en mörk och mysig andra advent och nio personer hade samlats högt upp över Örebro i restaurang Svampen för att i ljuset av levande ljus prova champagne. Vi inledde kvällen med att prata lite om vin och dess historia samt hur det har utvecklats till att bli den dryck vi känner idag. Därefter gick vi in på hur just mousserande vin en gång i tiden uppkom och hur det med tiden har nu blivit synonymt med lyx och fest. Vi avslutade inledningen med att förklara skillnaden mellan mousserande vin och champagne. Kontinuerligt under provningen fördjupade vi oss även i provningsmetodik och vikten av syn, doft och smak. Till dryckerna serverades en liten plocktallrik bestående av camembert, chèvre på salta surdegskex samt tryffelchips.

Bacio della Luna

Kvällens första vin var ett mousserande vin från Veneto i Italien, en prosecco Bacio Della Luna. Vinet är gjort enbart på druvan Glera som är den traditionella ursprungsdruvan till prosecco. Vinet var fruktigt och fräscht med tydliga dofter av päron och lite tropisk frukt. I smaken hittades äpplen och en fin syra tillsammans med en viss fruktsötma. Vinet har bara 11 gram socker per liter men upplevdes av många som sötare.

Lanson Black Label Brut

Det andra vinet för kvällen var Lanson Black Label Brut, som är Lansons ”standard champagne”, om man nu får uttrycka det så. Vinet är en blandning av alla tre champagnedruvor och doftar friskt av äpple, tropisk frukt och en viss gräddighet. I smaken kommer äpplet tillbaka och även en tydlig syra som är nästan av det dominerande slaget.

Lanson Rosé Label Brut

Kvällens tredje vin var Lanson Rosé Label Brut. Denna roséchampagne var vackert ljusrosa i glaset och fyllde näsan med dofter av smultron, röda bär och citrus. I smaken hittade vi en tydlig ton av mineral blandat med blodgrape och hallon. Till denna champagne fungerade chèvreosten på salta surdegskex mycket bra och de lyfte varandra till härliga smaker.

Lanson Extra Age Brut

Sista drycken för kvällen var Lanson Extra Age Brut. Detta vin är en blandning av Lansons bästa vingårdar och bästa årgångar. I kvällens vin var det en blandning av årgångarna 2000, 2002 och 2006. Alla i sig är mycket bra år och det märktes även i vinet med en rund doft och härliga mognadstoner av gräddkola samtidigt som vinet har behållit sin fräschör. Då Lanson inte tillämpar malolaktisk jäsning lyckas vinet behålla en fin syra som märks i doften men framförallt i smaken. Där hittade vi även äpple, mineral och fin mognad. Till detta vin passade tryffelchipsen alldeles utmärkt.

Tack alla deltagare för en personlig och trevlig afton. Fler spännande provningar väntar i vinter, mer information finner du här.