Champagne & Bubbel i Örebro den 19/12

Denna lördagsafton, långt in i december månad, samlades ett grupp på Scandic i Örebro med sommelier Johan för att prova champagne och mousserande vin. Under provningen berättades det om vindistriktet champagnes spännande historia, sensorisk inriktat mot bubblande viner och andra många intressanta ämnen. Aftonens bubbel var två Champagner, en Cava och slutligen en Crémant, enligt en provningsordningen som var:

1.Champagne de Saint Gaull Brut Premier Cru, en Blanc de blancs
2.Nicolas Feuillate Millesime 2005 Brut Premier cru, en Blanc de blancs.
3.Villa Clara Brut (Macabeo och Parellada)
4.Cremant de Loire, Langlois Brut ( Chenin Blanc, Chardonnay och Cabernet Franc )
I vilken ände börjar vi? Jo, med våra två Champagner, förstås, utav samma argument som av många är en föreslagen praxis på nyårsafton. Alltså, det bästa och påkostade tidigt, när vi sannolikt är som mest på hugget, till både doft och smaksinne, och inte minst till vår aptit.

Champagnerna gick jämn match deltagarna emellan, vin nummer 1 :s unga, fräscha frukt utav grönt äpple och honungsmelon, samt viss kritighet och inslag av bröd att jämföra med en nummer 2 som stod för årgångston i all sin fräschör, nybakad brioche och en liten ton blodapelsin, lång, lång eftersmak.

Vår Cava stod denna kväll för enkelheten, kort eftersmak, men desto högre smakupplevelse
i kombination med tillbehören utav salta kex, oliver, brie och jamon ibérico. Tänk vad ett litet
tilltugg kan förändra upplevelsen i ett mousserande vin. Varför inte dricka Cava till
maten var en slutsats gruppen kom fram till, som alternativ till stilla vitt vin.

Aftonens överraskning var vår Cremant, från Bollinger ägda Langlois, som bjöd på både
gult äpple, päron, gröna marmeladkulor, rostat bröd samt viss mineralitet. Hög kvalitet för prislappen.

Tack för en riktig trevlig afton!
God jul, och framförallt, gott nytt bubblande nyår!

 

Champ 19 dec

Grupp 20 dec