Chateau Montus

Chateau Montus tillsammans med Porchetta

I den mindre avgränsade appellationen Côtes de Gascogne i sydvästra Frankrike hittar vi den mindre regionen Madiran. Druvorna till vinet odlas på kalkrika lersluttningar som bäddar sig fram längs vägen. Platsen är väldigt rofylld med endast ljudet från den växande grönskan. Här är det väldigt frodigt med ett varmt och skönt klimat. Vinerna görs framförallt på druvan Tannat som ger mörka, tuffa och sträva viner som blir med åldern livliga, smidiga och aromatiska. Sedan 80-talet har Chateau Montus varit i Alain Brumont ägor, vingårdarna ligger i söderläge på branta sluttningar med ett topplager av stora runda stenar. Dessa stenar, som kanske för en utomstående endast ser ut som prydnad,

Alain Brumont

tillför något speciellt. Det är dessa vackra vita stenar som håller jordarna valdränerad samt tillför värme och en långsam mognad – vilket i sin tur gynnar druvmognaden. Här växer Tannat druvan på vinstockarna som är cirka 20 år gamla, vilket man känner i vinets koncentrerade smaker. När Alain köpte Château Montus var vinodlingarna i farozonen, de flesta odlarna ryckte upp vinstockarna som ersattes med spannmål, men Alain var en entusiastisk vinälskar. Han letade efter de perfekta platserna att odla på och nu, cirka 25år, senare är han ägaren av nästan alla bättre odlingsområden. Med hårt arbete och starka övertygelser, lyckades han bevisa för världen att stora viner kan produceras i Madiran.

Chateau Montus 1997 – Ett välbalanserat vin, som alltid när man provar ett vin från den tokiga men bestämda Alain, fullproppat med syra och tanniner med en rund fyllighet. Drar vid den första anblick mot ”för gammalt” men efter en stund mjuknar vinet av och visar upp torkade björnbär och hallon, mogna mörka plommon, valnötter, cederträ, tobak samt en köttighet med kryddor. Åldern är nu perfekt allt har mjuknat av och hittat sin plats. Drickas nu, inte ett år längre – för er lyckliga som har en flaska hemma, nu är det dags att korka upp!

Prova detta vin tillsammans med en Porchetta eller

en rôti de boeuf en croûte (beef roast en croute)