Örebro provar Chimay Blå och fler spännande öl

Soligt och sommarvärme ute, vad passar bättre än en ordentlig ölprovning? Ikväll hade vi dukat upp för en ölprovning hos Fisk i Hallen i Örebro. Vi skulle prova fem olika öl tillsammans med lite blandade tilltugg. Vi hade oliver, starka ölkorvar, prosciutto, lagrad cheddar och salta kex.

Bland kvällens drycker fann vi en spännande samling av öl som 1664 Witbier och Chimay Blå, två av kvällens favoriter bland deltagarna.

Kvällens första öl från Frankrike

Från Frankrike kom kvällens första öl, 1664 Blanc Witbier. Bryggeriet Kronenbourg grundades redan år 1664 strax utanför Strasbourg.

Den här ölen har en fruktig smak och tydlig karaktär av citron och koriander. Beskan är låg och den har en härlig touch av sommarsötma. Passar bra ihop med bland annat kokt torsk och vitsås och sushi. Gick också mycket bra ihop med det heta korvarna.

Svensk matöl

Vår andra öl, Nils Oscar God Lager kommer från Sverige. Det här är en lager gjord i stilen Dortmunder & Helles. Den är gyllene i färgen med stor doft av maltarom, humle, knäck, honung och ljusbröd. Beskan på den här ölen är hög.

Den här ölen passar bland annat till milda tacos, ceasarsallad, pizza och så klart husmanskost. Tillsammans med cheddarosten blev det en riktigt lyckad kombination.

Ale från Skottland

Näst på tur stod Innis & Gunn Oak Aged beer. Den här ölen var en ale från Skottland som har lagrats på ekfat i 77 dagar. Ekfatslagringen har satt sina spår i ölen på ett bra sätt.

Den här ölen är fyllig med en moderat beska och en lätt sötma. I doft och smak hittar vi smörkola, vanilj, fat och torkade dadlar. Passar bra ihop med tex en hamburgare.

Amerikansk IPA

Lagunitas i Kaliforninen bidrog med kvällens fjärde öl. Deras Langunitas IPA har en kraftig beska, ölen är fyllig och smakrik. I doft och smak hittar vi passionsfrukt, sirapslimpa, grapefrukt och örter. Det är en tydlig humlearomatisk doft.

Lagunitas grundades redan 1993 och är ett av de första mikrobryggerierna i USA. Passar bland annat till lammfärsbiffar med vitlök. Även den här ölen gick bra ihop med cheddarosten då osten mjukade upp ölens beska.

Kvällen avrundas med en Belgisk trappistöl

Vi avslutade kvällen med att prova den belgiska trappistölen Chimay blå. Bryggd enligt de gamla traditionerna och övervakad av munkarna i klostret. Den här ölen har genomgått en andra jäsning på flaskan.

Ölen är fyllig och mycket smakrik. Den här en nyanserad smak, med en sötma, inslag av torkad frukt, kakao, kavring och muscovadosocker. Passar bra ihop med till exempel mörkt kött och lagrade ostar. Chimay blå var den öl som överraskade deltagarna mest, en riktigt positiv överraskning.

Vi hade en mycket rolig och trevlig kväll under den här ölprovningen. 1664 Witbier och Chimay Blå blev de två öl som ansågs vara mest spännande och annorlunda mot vad deltagarna var vana vid.

Vi hoppas på fler spännande provningar under vår och sommar. Titta in på vår hemsida för kommande provningar!