Konsten att värma upp en frusen höstsjäl

Lördagen 28 oktober trängdes en grupp Västeråsare vid entrén på Best Western City, för vad kan värma en frusen höstsjäl bättre än en magisk afton med choklad och vin? De ivriga gästerna välkomnades in i den fina och uppvärmda hotellmiljön där var sin assiette med 6 choklader från Collection Grands Crus Valrhona samt 4 glas vin per person väntade.

Aftonens provning började med en grundläggande introduktion till sensorik samt provningsmetodik, med bland annat en doftövning som praktiskt moment. Vidare gick vi in på vad en smakupplevelse egentligen är, och på vilket sätt näsan kan utvecklas till vårt vassaste redskap. Ett par spontana frågor fick avsluta uppvärmningen då det var så dags att börja själva provningen och jämföra vinerna i tur och ordning utifrån utseende, doft och smak.

Många fann sina favoriter i glas 2 och 3, som med sina något mjukare och rundare framtoningar upplevdes högst angenäma som glasvin för sig. Den mer påtagliga strävheten och syran som kändes av i glas 1 och 4 pekade på att dessa viner hade mycket att tillföra i mötet med mat, ost, och för all del choklad. Varifrån vinet får sin strävhet var en av kvällens många frågor, vilket förde oss vidare in på ämnen som ekfatslagring, druvsorter, samt de olika förutsättningarna och tillverkningsmetoderna på de olika breddgraderna i vinvärlden. Trots kvällens begränsade tidsram fann vi tiden att gå in på hur det som slutligen buteljeras i flaskan får sin karaktär huvudsakligen från vingårdens unika vision, men även dess tillgång på soltimmar och värme.

Aftonens viner, i tur och ordning från vänster sett, utifrån uppdukningen:

1. Jordi Aixalà Pardelasses Spanien 2015
2. Livio Pavese Corniolo Barbera Italien 2010
3. Le Pré des Suves Côtes-du-Rhône-Villages Frankrike 2013
4. Candido Cappello de Prete Italien 2013
5. A Mano Aleatico Vino Passito Italien 2010
6. Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling Sydafrika 2015

Aftonens choklad: Collection Grands Crus Valrhona, en ask fylld med 66 carréer (provningsbitar) i sex varianter.
Tanariva 33%, Bahibe 46%, Manjari 64%, Alpaco 66%, Guanaja 70%, Abinao 85%

Upplagt på assietten låg således 6 bitar per gäst, varav de två första var mjölkchoklad. Att prova finare mjölkchoklad, dessutom med en högre kakaohalt, var en rolig upptäckt för många denna afton. Vidare bekantade vi oss med bitarna – från låg till hög kakaohalt – tillsammans med vinerna, och berörde även grunderna i chokladens kulturhistoria.

Alla hittade sin favoritkombination, och sammanfattningsvis var det i mötet med vinerna med den högre strävheten som chokladerna med högre kakaohalt bjöd på flest dimensioner, inte minst i eftersmaken. Även Manjarin 64% i mötet med vin nummer 2 blev ett fint par, med lång eftersmak utav smör, vanilj och rostade hasselnötter. Aftonen avrundades med ett sött rött och halvtorrt vitt vin, vilket förde naturligt det sista samtalsämnet för kvällen till hur man väljer rätt vin till olika desserter.

Tack alla för en ytterst trevlig och värmande afton med vin och choklad, och på återseende vid en annan provning.