Choklad och vinprovning i Örebro den 18/04

Choklad och vinprovning i Örebro den 1804 3 Choklad och vinprovning i Örebro den 1804 2Lördag 18/4 träffades en grupp förväntansfull personer på Grand Hotell i Örebro för att lära sig om och prova vin och choklad i kombination. Kvällen inleddes med att provningsledaren för kvällen Claes hälsade alla välkomna. Sedan började vi med att en inblick i chokladens historia. Allt från den frukt som man både åt och gjorde den bittra drycken xocolatl av i de gamla rikena i Sydamerika. Hur choklad kom över till och Europa och hur den efter hand vann mer och mer mark framförallt bland adeln och hoven runt om i Europa. Vidare gick vi in på de olika framsteg och tillverkningsmetoder som utvecklats för att chokladen skall komma till att vara det som vi känner det som idag. Olika kakaobönorna och de vanligaste av dess hybrider, vad som är signifikant för dem och hur de påverkar smaken. Provningsmetodik och sensorik kring vinerna samt hur tillverkningen skiljer mellan de olika vinerna. Chokladen som vi provade var utvalda för att representerar olika karaktärer av choklad, vi hade även två ”enkla” chokladkakor som referens. Till detta drack vi fyra olika viner som skulle få deltagarna att se hur vin och choklad samspelar och hur chokladen både kan lyfta och förändras och ibland kanske försämras i smaken beroende på vad man dricker till. Kvällens viner var: Le Village du Sud Syrah, Villa Righetti Ripasso, Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico och Errazuriz Late Harvest Sauvignon Blanc. Kvällens choklad var:

Beschle Criollo Venezuela Dark 88%: Fruktig men ganska mild trots sina 88% kakao. Djupt och intensiv smak. Långt och något bittert avslut. Gjort på enbart kakaobönan Criollo Maracaibo från Venezuela. Innehåller enbart kakaomassa, kakaosmör och råsocker.

Malmö chokladfabrik 1888 Master Blend: Fruktig, lite nötig och rund ton. 70 % kakao. Innehåller endast kakaomassa, kakaosmör och rörsocker.

Amedei Toscano Black 63%: Toscano Black 63% från Amedei är en choklad med lätt och mild smak. Denna choklad har en arom av rostade hasselnötter och en touch av smörkola.
Chokladen är gjord på Trinitariobönor från Venezuela och
Karibien. Innehåller kakaomassa, kakaosmör, rörsocker och
vanilj.

Summerbird Amber 36%: En vit ekologisk choklad från Danmark
med smak av karamell och creme brulé. Kakaosmör från
kakobönorna forastero och trinitario.


Choklad och vinprovning i Örebro den 18/04