En jubilar överraskas i Sigtuna!

Den 4 november i Sigtuna var en lite ovanlig kväll och provning. I största hemlighet fick jag, den hemliga gästen tillika sommeliern från Taysta, smyga mig in via baksidan, över gräsmattan och de nyfallna höstlöven för att ta mig omärkt in i huset. De familjemedlemmar jag var i maskopi med visade mig vägen in till matsalen där vi skulle överraska jubilaren med en magisk choklad- och vinprovning. I största möjliga tystnad ställdes bord och glas i ordning, vinerna hälldes upp och chokladen delades upp på faten.

Gästerna skulle bjudas på följande viner och alkoholfria drycker;

Viner

Nederburg Nobel Late Harvest

Heartwood Zinfandel

Ecoltura Prosecco

Churchills Late Bottled Vintage

Alkoholfritt

Frexinet

Jus de Pommes Artisanal Pétillant

Jacob´s Creek UnVined Shiraz

Jacob´s Creek UnVines, Riesling

Rom

Diplomatico Reserva Exclusiva

Choklad

Samtliga Michel Cluizel

Maralumi Lait 47 %

Mangaro 65 %

Vila Gracinda 67 %

Grand Noir 85 %

Noir Infini 99 %

En timme senare äntrade jubilaren matsalen och överraskningen var ett faktum. Till min stora glädje visade det sig vara värt all möda då jubilaren Fredrik visade sig vara en mycket hängiven choklad- och vinfantast!

De första dryckerna var mousserande viner, båda med lite sötma. Vi valde att till dessa viner smaka den ljusa chokladen Maralumi Lait, 47 %, vilket blev en bra kombination. Vinerna och chokladen behöll sina karaktärer utan att överösta varandra.

Vinerna nummer två blev Heartwood Zinfandel och Jacob´s Creek UnVined Shiraz som vi testade med den helt magnifika chokladen Grand Noir 85 %. Trots sin höga kakaohalt var den len som sammet, och passade utmärkt till den fruktiga Zinfandeln och det minst lika fruktiga alkoholfria alternativet gjort på Shirazdruvan.

Vinerna nummer tre var ett ädelrötat vin från Sydafrika och en pigg Riesling från Australien som alkoholfritt alternativ. Båda bjöd på en blandning av syra och sötma. Till dessa viner provade vi Vila Gracinda 67 % och Mangaro 65 %. Mangaro, som är lite syrligare, dämpade syran i vinet medan Gracinda, den sötare chokladen, höjde syran i båda dryckerna. Två häftiga kombinationer som verkligen fick smaklökarna att dansa.

Det sista vinet var ett härligt portvin, Churchills Late Bottled Vintage, som passade fantastiskt bra med chokladen Grand Noir 85 %. Här vågade vi också testa den mörkaste av våra chokladsorter, Noir Infini med en kakaohalt på hela 99 procent. Chokladen är torr och enormt kraftfull och spännande. Det alkoholfria alternativet var en ljuvlig äppelmust från Normandie som även den passade utmärkt till Grand Noir 85 %. Även andra lyckade smakkombinationer hittades med den söta musten.

Som avslut på en härlig kväll testades den smakrika romen Diplomatico Reserva Exclusiva. Den passade bra tillsammans med Mangaro 65 % och med Grand Noir 65 % och givetvis även för sig själv.

Kvällen började närma sig middagstid och det var dags för mig att tacka för denna gång och säga grattis till jubilaren som fyllde 25 år. Kvällen bjöd på många härliga skratt, stort engagemang, intressanta berättelser och en fantastiskt familjär stämning, precis som det ska vara på en provning med Taysta. Fler spännande provningar väntar i höst, mer information finner du här.