Choklad och vinprovning Stockholm

Choklad och vinprovning Stockholm

I centrala Stockholm, Gamla Stan Choklad och vinprovning stockholmarrangerades vi på fredagen den 10 januari en mysig Choklad och vinprovning. Choklad är passionen och vinet får chokladen att ge sitt fulla uttryck. En smak explosion som förgyller de fem sinnena.

Provningen hölls av Sommelieren Sebastian Lewin som har en gedigen kunskap kring ämnet. Som grund ligger en Sommelier och måltidskreatör kandidatexamen från Gryhytte Akademi. Efter utbildning har Sebastian jobbar runt som Sommelier bland Sveriges topp restaurang, i dagarna kan vi träffa honom på Opera Källaren. Har under många år kombinerat otroliga smakexplosioner till gästerna med fokus på vin till mat, choklad eller ost. Med ett flertal resor bland världens vinområden bakom sig så vet Sebastian vilka viner som passar bäst till choklad – en förkärlek som aldrig avtagit.

 

Kombination 1

Vin: 2011 Langhe NebbiChoklad och vinprovning stockholm5olo, Fontanfredde (22300)

Choklad: Noir Abinao, Valrhona, 90g (85 % Kakao)

Strävheten i vinet dämpades efter att den matchades med den mörka, sträva och aningen bittra kombinationen. Alla var överens om att denna kombination var mest intressant.

 

 

Kombination 2

Vin: 2012 Pinot Noir, Saint Clair (16015) Choklad och vinprovning stockholm1

Choklad: 1888 Peru 70 %, Malmö Chokladfabrik, 80g (70 % Kakao)

Från början tänkte jag ta med en ren Criollo, men denna choklad gjorde jobbet. Fruktigheten i chokladen drev fram fruktigheten i vinet.

 

 

Kombination 3

Vin: 2012 Domini Veneti Recioto della Choklad och vinprovning stockholm4Valpolicella Classico, Cantina Valpolicella Negrar (2304)

Choklad: Grand Lait 45 %, Michel Cluizel, 70g (45 % Kakao) –

Ingen tokig kombination men det stora lyftet kom tillsammans chokladen. Där plockades kaffe och chokladtonerna från chokladen snyggt upp i vinet som stoltserade med liknande toner och harmoni uppstod.

 

 

Kombination 4Choklad och vinprovning stockholm2

Vin: 2013 Brachetto d’Acqui, Braida (6260)

Choklad: Blanc Ivoire Framboise, Valrhona, 85g (35 % Kakao)

Härlig kombination där det röda pärlande vinet med hallontoner matchades upp med den vita chokladen som innehöll just hallon. Fantastisk bra även till mjölkchokladen med en kakaohalt på 45 %, mjölkchoklad med hallon i.

 

 

+ en extra bonus – Kombination 5

Vin: 2012 Moscato d’Asti, Castiôn (7873)

Choklad: Ivoire, Michel Cluizel, 70g (vit choklad)

En klassisk kombination som är svår att motstå. Den krämiga texturen från den vita chokladen harmonierar fint med de eleganta bubblorna från Piemonte. Sötma i choklad får sötma i vin att tonas ner och resultatet blir väldigt fräscht.

 

 

Choklad och Vinprovning Stockholm, Gamla Stan den 10/01 -2014.