Choklad och vinprovning i Västerås den 28/05

Lördagen den 28 maj samlades ett härligt gäng i Västerås för att prova vin och choklad. Provningen började med att alla deltagarna näsa ställdes på prova genom en rolig sensorisk lek med en varsin flaska ur ”Le Nez du Vin” , doft flaskor. Vilket gav ett resultat över förväntan, då hela gruppen i princip prickade in rätt doft, dofterna som har en klar relation till doften i vin. Sedan gick sommelieren vidare och berättade om både de viner och chokladsorter som skulle provas under kvällen, samt dess respektive kulturhistoria. Chokladsorterna var ur Pralus sortiment med alltifrån 45% -100% kakaoinnehåll. Därefter fick grupperna självständigt prova sig fram bland choklader och viner i syfte att hitta sina favoritkombination. En intressant upptäckt många gjorde var hur avgörande betydelsen av föregående smakupplevelse styr hur nästa skall upplevas. Till exempel, en choklad med 75% kakao som oftast upplevs som muskulös utav bitterhet i sin aromrikedom, upplevdes mild och aromatisk, om den föregåtts av 100% kakao till kakaoinnehåll. Och mycket riktigt, kvällens favorit som korades var palettens chokladbit nummer 3, Arriba 75% från Equador tillsammans med en Ripasso. Utfallet blev en lång eftersmak, där vinets mörka bärighet väl avrundade Arriba bönan mot blommiga och fruktiga toner. Alkoholfri vinfavorit i sammanhanget blev Periquita Rosé. Tack alla för i afton och för era härliga diskussioner kring mat och dryck! På återseende hälsar sommelier Johan på lördagskvällen.

Västerås 28 maj