Bästa vinet och chokladen inför Alla hjärtans dag!

Det var inte en vanlig onsdag, utan det var Alla hjärtans dag då en glad skara samlades för choklad och vinprovning i Uppsala. Borden var redan uppdukade för en mysig kväll när vi kom in från feburarikulan.

Det här var en kväll för både singlar och par, då vi tillsammans skulle prova sju olika viner tillsammans med fyra olika choklader. Förhoppningsvis skulle deltagarna hitta någon en ny favoritkombination att ge bort till Alla hjärtans dag eller ett annat speciellt tillfälle.

Det var många frågor inom både vin och choklad. Bland annat kom vi in på att det sägs att inom 20 år kommer det bli brist på kakaobönor, hemsk tanke tyckte flera. Många deltagare tyckte även att det var roligt och intressant att uppleva hur både vin och choklad kan ändras när man provar dem tillsammans.

Franschhoek Brut Royal och Mangoro Lait 50% Michel Cluizel

Vi började provningen med att prova en mjölkchoklad, Mangaro Lait 50% från Michel Cluizel. Den är gjord på bönan Trinitario som kommer från Madagaskar. En kraftigare mjölkchoklad med hela 50% kakako. Till det provade vi två viner, båda från Sydafrika för att se vilket som passade bäst till mjölkchokladen.

Franschhoek Brut Royal är gjord enligt den traditionella metoden som kvalitetsbubbel bör vara. Eller MCC som metoden heter i Sydafrika. Det är ett mousserande vin med toner av citrus, tropisk frukt, lätt touch av brödighet, och en härlig mousse. I distriktet Franschhoek har man gjort vin sedan 1680-talet. Franschhoeks bubblor gick väldigt bra ihop med den kraftigare mjölkchokladen.

Nederburg Riesling Reserva och Mangoro Lait 50% Michel Cluizel

Nederburg Winemaster Reserve Riesling är ett frisk vitt vin med härliga tropiska toner och en lätt mineralitet i eftersmaken. Det är ett lätt vin som är väldigt lätt att tycka om och matcha mot mat.

Nederburgs vinmakning började redan 1791 och är fortfarande i ägorna. Mycket tradition och kunnande finns där. Det här är ett matvänligt vin som passar både till sushi, skaldjur, kryddiga rätter och till och med till en krämig pasta rätt.

Navarro Correas Malbec och Cru Trinidad 70% Amedei

Cru Trinidad 70% från den italienska producenten Amedei är en single origin från Trinidad. Även denna är gjord på bönan Trinitario. Det är helt enkelt en karaktärsfull choklad med toner av valnöt, tobak, frukt och vanilj.

Navarro Malbec är ett fruktigt vin med en bra struktur. Doft och smak har inslag av fat, mörk choklad, blåbär, viol och vanilj. Det är ett fylligt vin med bra syra och mjuka tanniner. Producenten Don Edmundo Navarro Correas var en av pionjärerna inom premiumvin tillverkning i Argentina, redan 1974.

Det här vinet passar bra till smakrika rätter, gärna grillat kött och grönsaker. Perfekt till rostad oxbringa med tempura.

J.Lohr Estates Cabernet Sauvignon

Lohr Estates Cabernet Sauvignon är ett mörk rött vin med mycket frukt och smak. Doft och smak är svartvinbär, korinter, blyerts, sötlakrits och vanilj. Den är fyllig med en trevlig syra och bra tanniner.

Vinet kommer från Central Coast i Kalifornien där producenten Jerry Lohr är en av pionjärerna och innovatörerna. Han var bland de första att plantera vingårdar i Paso Robles-regionen.

Prova gärna vinet till grillat nöttkött med klyftpotatis eller gratinerad zucchini med hårdost.

Livio Pavese Corniolo och Mangaro 65% Michel Cluizel

Mangaro 65% är den mörka varianten av Michel Cluizels Mangarochoklad. Det är en choklad med fin nötighet, torkad frukt, lätt syra och en härlig bitterhet. Den gick mycket bra ihop med vinets kryddighet och styrka.

Vinet vi provade till den här chokladen var Livio Pavese Corniolo från 2010. Kvällens äldsta vin och en riktig hybrid, ett italienskt vin med franska influenser. Det är ett medelfylligt, kryddigt vin med bra syra och en bra strävhet. Smaken och doften påminner om dess fatkaraktär med svarta vinbär, tobak, salvia, kryddor och choklad.

Live Pavarse Corniolo är gjord på den inhemska druvan Barbera blandat med de franska druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot. En Superpiemonte som blandningen kallas. Matmässigt går vinet väl till mycket så som lasagne, pizza, pasta, osso bucco och lagrade hårdostar. Och självklart också till mörk choklad. Det är något att lägga på minnet inför nästa års Alla hjärtans dag gåva.

Delas Cote du Rhone och Guanaja 70% Valrhona

Kvällens sista choklad var Valrhonas Guanaja 70%. Den är gjord på en blandning av de tre olika bönor, nämligen Criollo, Trinitario och Forastera med ursprung i Sydamerika. Det är en choklad med bra balans mellan bitterhet, sötma och syra och intensiva toner av torkad frukt och kaffe med en varm eftersmak.

Delas Saint-Esprit Cote du Rhone är ingen vanlig Cote du Rhone utan en mycket kaxigare variant. Huvuddruvan här är Syrah, tillsammans med bland annat Grenache. Vinet har smak och doft av peppar, hallon, björnbär, kryddor och fat. Vi kom fram till att den hade lite ”cola flaskor” från smågodis hyllan. Vinets syra och tanniner mötte upp mot chokladen och lyfte fram det bästa i både choklad och vin.

Domaine Bouitinot La Cote Sauvage Cairanne och Guanaja 70% Valrhona.

Vi provade även Valrhonas Guanaja till kvällens sista vin, även det ett cote du rhone. Skillanden med det här vinet är att det är gjort i traditionell stil. Huvuddruvan är Grenach istället för Syrah som i det vin provade tidigare. Det här är ett vin med högre syra, och en helt annan aromatik. Doft och smak har skogshallon, fat, peppar, örter, kryddor och björnbär.

Tack till alla er som gjorde den här vin och chokladprovningen extra speciell på Alla hjärtans dag. Förhoppningsvis har ni nu hittat ett favoritvin, eller choklad som ni kanske kommer att ge bort i gåva nästa år.

Vi ser fram emot nästa provning, läs här för mer information!