Chokladens Historia

Chokladens Historia – Från Aztekerna till Columbus till Sverige

Chokladen har en spännande historia. Aztekerna var de första som började odla kakao under ordnade former. De hade kakao bönan som valuta samtidigt som de mest privilegierade i samhället hade råd att göra en delikat dryck av kakaon, det vi idag kallar varm choklad. Det säger sig självt att det endast var de få rika som hade råd att dricka drycken som var tillverkat av pengar. Denna gudadryck kallades ”xocolatl”. Som översätt på svenska heter choklad och på många andra språk till chocolate, schokolade och chocolat. Drycken var grötaktig, och var gjort av kakao utblandad med majs, vanilj och chili. En riktig delikatess på den tiden!

På slutet av 1400-talet blev Columbus den första som tog med sig kakaobönan till Europa, men då var det ingen som förstod sig på vad man skulle göras med dem. Därutav så hände inte så mycket i Europa med kakaon. Men 25 år senare när den spanska Cortez erövrade Mexiko så tog han med sig kakaobönor och kunskapen om hur man gjorde den kryddiga kakaodrycken. Spanjorerna tillsatte sötningsmedel för att den skulle bli godare, vilket gjorde den till en hitt! De var först på 1800-talet kom kakaon kom till Sverige.

 

Lär dig om hur kakaobönan och kakaoträdet odlas – klicka här

 

 

Chokladens Historia