Chokladens Uppbyggnad

Chokladens Uppbyggnad.. och hur man bedömer kvaliteten på choklad

Chokladens uppbyggnad är ett intressant ämne. Kvalitativ mörk choklad innehåller endast kakaopulver, kakaosmör, socker, sojalecitin och naturlig vanilj.

Kvalitativ vit choklad innehåller innehåller endast kakao smör, socker, sojalecitin (är ett emulgeringsmedel som gör så att kakao och kakaofettet binder) och naturlig vanilj. Vit choklad är faktiskt exklusivare än mörk choklad eftersom kakaosmöret är den dyrast komponenten i bönan då kakaobönan innehåller väldigt lite kakaosmör.

Först tittar man på chokladen, ytan ska vara blank och slät. Sedan luktar man på chokladen. Doften ska vara djup och intensiv, den kan vara blommig, fruktig, animalisk, rostad, nötig, rökig och kryddig. Sedan bryter man chokladen och lyssnar. Om chokladen är utav hög kvalitet så höres ett karaktäristiskt knäckande ljud när den bryts. Smaka sedan på chokladen, lägg chokladbiten mellan tungan och gommen och låt den smälta långsamt.

Choklad minskar blodtrycket, kolesterolvärdet och vikten. Ökar immunförsvaret. Är antidepressivt och en lusthöjande. Ju högre kakaohalt, desto mer nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler finns det i chokladkakan.

 

Lär dig om hur olika chokladtyper – klicka här

 

 

 

 

Krossade choklad bönor 2

choklad produktion 2