Chokladtyper

Chokladtyper – De olika choklad stilarna ”Single-Origin Chocolate”

De olika chokladtyper som existerar kan uppdelas till olika kakaohalter, olika kakaobönor men också olika länder. Platsen som kakaobönan odlas på har en enorm påverkan på den slutgiltiga produkten.

Madagaskar: Tydlig syra. Lätt citrus smak som påminner om mandariner.

Ghana och Elfenbenskusten: Kraftig och djup, klassiska kakao toner. Ger balans till mer komplexa bönor.

São Tomé: Fet choklad med intensiva aromer och underliggande rostade kaffetoner.

Mexiko: Framträdande syra.

Costa Rica: Fruktig med en balanserad kakaosmak.

Panama: Klassisk kakaosmak markeras genom subtila aromer av frukt och rostade nötter.

Columbia: Djup kakaosmak med måttlig fruktighet. Något bitter.

Ecuador: Mest känd för Arriba bönan. Tydlig syra. Välbalanserad toner av blommor och frukt samt subtila växtbaserade aromer.

Brasilien: Tydlig syra. Välbalanserade fruktiga aromer.

Venezuela: Komplexa fruktsmaker. Frammanar smaker av mogna röda plommon och mörka körsbär. Mycket välbalanserad.

Dominikanska republiken: Djup smak av jord och tobak. Vissa bönor ger även en kryddiga och fruktiga toner.

Trinidad och Tobago: Komplex fruktighet med tilltalande kryddighet som kanel. Mycket välbalanserad.

Jamaica: Ljust och fruktig, med tilltalande dofter. Komplexa och välbalanserad. Vanligt med en ton av ananas.

Indonesien (även identifierbar som Java): Välbalanserad. Tydlig syra viktad med ren kakaosmak.

 

Lär dig mer om choklad på en av våra choklad och vinprovningar – klicka här

 

 

de-olika-stilarna-single-origin-chocolate