En djupdykning i bubblets mecka och vinhus

En brittsommarafton i centrala Uppsala på CityStay var inramningen för kvällens extravaganta provning av champagner av väldigt eget slag. Ett tjugotal förväntansfulla och vinsugna entusiaster samlades för att gå in på djupet med vad som är Champagne, hur det smakar och vad som skiljer dem olika vinerna åt.

Vi gick igenom 5 stycken mousserande viner tillsammans och bröt av med anpassade tilltugg som ost, oliver och chark.

Kvällens första raritet

Vi startar starkt med ett urtypiskt, uttrycksfull och livlig champagne från Alexander Bonnet. En klassisk blandning av de tre huvuddruvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och den gröna Chardonnay.

Vinet är påtagligt friskt med mycket bakad citron, brödighet, krutrök och mineraler i doften. Smaken övergår till mogna stenfrukter och fräsch grapefrukt och citron. Ett balanserat och klassiskt mousserande vin från champagnebyn Les Riceys. Perfekt till salta tillbehör eller lättare fiskförätter med mycket syra.

En ”champagne” från Italien

Näst på tur har vi i glaset ett av de mest prestigefulla mousserande vinerna utanför Frankrike. Det kan mäta sig väl med de anrika champagnevinerierna. Grunader Guilio Ferrari var nämligen studerande och arbetande i Champagne innan han åkte hem till Italien och skapade just denna. Ferrari Brut bygger på samma metoder och druvsorter som champagne.

Ett blanc de blanc med 100% chardonnay från nordligaste Italien i Trentino. Något mer tropisk och solvarm i smaken, på ett angenämt sätt som tar tankarna till kvalitetsprosecco blandat med finess och komplexitet från Champagne. Ett grymt alternativ till antipasti med salami, talleggio, pecorino eller en skaldjurspasta.

En vällagrad goding för den medvetne

När det handlar om jästiga toner är lagringen a och o, likt så kvalitet på druvorna som med minsta orena smaker kan förstöra vinets utveckling. Champagne de Castelnau Brut reserve har legat hela 6 år på sin jästfällning i flaskan innan slutbuteljering och tillsats av reserve vin.

Huset har ca 140 hektar vingårdar i egen ägo, men endast 7% av druvorna används för egen produktion. Något som talar om kvalitetstänket. Det är en non-vintage (utan årgångsbeteckning) som ger oss både smak och doft av brioche, rostade nötter och lätt syrlig bärighet. En lång eftersmak med bearbetat frukt i eftersmaken, nästan lite osötat marmeladlik. Prova med umamistinna rätter som caviar, ostron, svamprisotto eller japanska anrättningar.

100% rosa, 100% balans

Vi följer upp den jästiga, djupa Castelnau med ett rosé från vinhuset som präglas av stilrena smaker, balans och en druvarom som talar för sig själv. Lanson Rosé reserve brut är en blend av rött och vitt vin som ger ett rosé med bra tryck i de röda fruktsmakerna.

Jordgubbar, smultron och vinbärsbuskar träder igenom mot de salta surdegskexen och nougaten för att rundas av med klassisk terroir av mineral och kart. En knivskarpt balanserad och elegant skapelse för alla tillfällen när man vill imponera på den mest kräsne gästen.

Guldmedaljören i IWC

Nästa vin belönades med guldmedalj i det prestigefyllda IWC – International Wine Challenge tidigare i år. Här kommer en dryck som är gjort 100% av Pinot Noir, Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir. Druvorna kommer ifrån vingårdarna i Montagne de Reims och vinet har legat på lagring i 48 månader innan degorgering. I denna dryck finner vi en komplex fruktighet med en lätt brödig ton och en fräsch eftersmak som skulle gå fint ihop med skaldjur.

Det här är ett ganska robust vin som därför lämpar sig bra för lite kraftigare rätter som exempelvis grillad kyckling, hummer eller fisk. Du kan också prova det till en uppfriskande grillad lax- och getostsallad.

En sista djupdykning bokstavligen talat

Vi avslutar kvällen med en väldigt prisbelönt och alltid högt rankad Pol Roger Brut. Vinhuset vars källare slår rekord i att lagra på djupet. Vinkällaren har efter vissa olycksdrabbningar med kollapsade källarvalv byggts om mer rustikt och på hela 35 meters djup. Något som ger vinet en fyllig mousse och fylligare smak.

Bubblorna är nästan krämiga och ger vinet en rundör till syran. Mycket komplexa smaker med jästighet, äppelmos, nougat och choklad. Går utmärkt att lagra och finns även på halvflaska för det spontana tillfället. Serveras fördelaktigt till krämiga och mäktiga anrättningar med mousse, brynt smör och smakrika emulsioner.

Med dessa provningar i hamn kan vi konstatera att lagring ger karaktär och att vinhuset jobbar på olika sätt. Därför går det att hitta en champagne för nästan alla och framför allt är det väldigt matvänligt och kan användas till mycket mer än 12-slaget på nyår.

Tack för en trevlig kväll och hoppas vi ses igen! Glöm inte att spana in vinterns kommande provningar på hemsidan!