En häftig ost- och vinprovning i en vinkällare med gamla anor

Vi började denna milda förvinterkväll i Stockholm lite smått med att skåla alla välkomna och inmundigas en utsökt Ferrari Brut. Det är ett mousserande från norra Italien gjort på klassisk champagnemetod och 100% Chardonnay.

Utmärkt start för kvällens 30 gäster och det fick oss att börja sukta efter med vin och nya smaker. Redan nu började diskussionen om smaknyanser och nya upplevelser uppdagas. Kvällen fortsatte i vår mysiga vinkällare med ett vitt vin till och sedan hela 8 stycken röda viner. Ackompanjerade av 4 kvalitetsostar, alla med eget ursprungsskydd.

Brie de Meaux, passar mer än få

Vi startade med att testa vårt andra vita vin, Trimbach Riesling Reserve. Ett högklassigt Alsacevin på enbart riesling och med härliga mognadstoner trots sin unga ålder på 3 år. En mild men syrlig kick som passar perfekt till krämiga tillbehör och lättare smöriga anrättningar.

Vår nötiga brie var som gjord för denna. Men tack vare sin fylliga smak gick den även utmärkt till flera viner. Bland annat vårt lättare och flirtiga Les Dauphins Cote du Rhone, med inspiration från 40-talets Paris.

Den lättare kroppen, örtigheten och syrliga bärsmakerna av hallon och vinbär tillsammans med osten var en spännande och välsmakande kombination. Den vågade så experimenterades även med att smaka av vårt slanka men något pepprigare vin med animaliska toner och högre strävhet, Gemtree Bloodstone Shiraz. Ett 100% Syrah från biodynamiska odlingar i McLaren Vale, Australien med ursprungstypiska smaker men i ”mjukare” tappning.

Pikanta dofter, söta smaker och mäktiga viner

Som det nämns ovan blev det en sprakande smakfest med vår kittost. En pikant, lätt söt och helfet Münster från Norra Frankrike. Passande nog hade vi en del smakrika viner till detta för att matcha och laborera med.

Först Lungarotti Rubesco, som är från Umbrien i Italien och gjort i modern fyllig italiensk stil. Lagrad 12 månader på fat och även mognad över ett år på flaska för att bjuda på harmoniska mjuka tanniner och integrerat fat i smaken. Bra tryck i fruktigheten och doften är underbar.

Vi testade också hur Münterosten anpassar sig till det spanska temperamentet. Ett vin från solvarma Spanska östkusten var näst. Det heter The Golden Stallion och har en ännu tydligare fruktighet och nästan lite marmeladlik smak i de mörka bärtonerna. Fyllig, smakrik och ändå komplex. En bra matchning till vår vågade kittost.

När torrt är som godast

Följaktligen var vi ju tvungna att testa en vällagrad, torrare ost. Kvällens val landade på Parmigiano Reggiano 24 månader. En vällagrad ost av ”grana”-typ som är fylld med umamismaker och tydlig sälta tillsammans med en lätt fruktig touch i slutet och smak av nöt.

Vi provade av några mer tanninrika viner till detta. Med fyllig kropp och tydlig arom för att tränga in på de mogna smakerna, lyfta fram den torra elegansen och få en intensiv upplevelse. Vi provade dels en Cabernet sauvignon från Haras de Pique Hussonet. Med sköna svartvinbärstoner, gräsighet och bra krämig smak från ekfaten.

Vi provade också ett Bordeauxvin som heter Mouton Cadett. Det produceras av ingen mindre än vinhuset Mouton Rotschild. Här lyfter man fram fatets betydelse för tanniner, rostade smaker och djup om än fortfarande väldigt torr och elegant. Inget tar över osten och sältan gör sitt jobb med att neutralisera smaklökarna.

En avslutning med gamla anor

Som avrundning på aftonen skulle vi först testa ett ripassovin från de anrika och välrenommerade Masi. Masi Campofiorin är ett av de absolut första Ripassovinerna som lanserades. Det har sedan start alltid varit föredöme för dessa viner, tillverkade på delvis torkade druvor som ger hög fruktighet och ibland restsötma.

Körsbärskompott, choklad och blåbär funkar väl med vår avslutande ost Kvibille Gräddädel. Vår svenska hantverkstradition som är söt, krämig och kraftig i smaken. Den går att använda som dessert i sin enkelhet och med lite marmelad till, som vi hade som smakbrytare.

Den gick också galant till vårt avslutande dessertvin, Gerard Bertrand Rivesaltes 1985. Ett idag 33 år gammalt vin som lagrats på ekfat i över 30 år. Det har avstannat i jäsningen för att fyllas med en restsötma av torkad frukt och karamell, men ändå med tydlig fräschör och vinösa toner.

En klart värdig avslutning på en fullspäckad afton med många trevliga gäster och en härlig stämning. Tack för att ni förgyllde denna lördag och hoppas verkligen ni skulle vilja göra något liknande igen! Glöm inte att kika på Taystas kommande dryckesprovningar.