En hyllning till vikingarna från Skottland

En mörk och lite kulen novemberkväll träffades 29 förväntansfulla personer på restaurang Svampen i Örebro för att fördjupa sig i whiskyns härliga värld.

Provningen började med en lite tillbakablick på whiskyns historia som började på Irland redan på 700-talet för att sedan föras över till Skottland, och med åren mer och mer likna den dryck som vi idag kallar för whisky. Vidare pratade vi om olika whiskysorter och vad som skiljer de åt. Bland de begrepp vi benade upp fanns skillnaden på singel malt, singel cask och blended whisky, samt skillnaden mellan vanlig blended och puremalt whisky.

Därefter gick vi igenom tillverkningsprocessen och hur man destillerar whisky. Frågor som togs upp var varför vissa whisky blir rökiga, vad som gör att whiskyn får sin karaktär, samt vilka regler som gäller inom EU för att en spritsort skall få kallas för whisky. Efter det gick vi över till att prova kvällens drycker. Till detta serverades det en plockbricka med snacks, ost och charkuterier.

Famous Grouse Smoky Black

Kvällens första whisky var en blended från det kända företaget Famous Grouse. I kväll valde vi dock inte deras vanliga blend utan en som är särskilt framställd för de nordiska länderna, nämligen Famous Grouse Smoky Black. Det som skiljer den här whiskyn från originalet är att man tillfört en del rökigare whisky i blandningen. I doften hittar vi en klar rökighet med sötma och lite kola. Smaken går i samma linje med en klar rökighet och en viss sötma men även en tydlig spritkänsla som inte var hel angenäm.

Macallan 12 YO Fine Oak

Nästa whisky var kvällens första singelmalt, Macallan 12YO Fine Oak. Macallan är ett av destillerierna från det kända området Speyside i Highlands. Macallan, i enlighet med de flesta destillerierna i detta område, använder ingen torv när de torkar sina mältade korn. Detta ger en i grunden mild och aromatisk whisky. I denna Fine Oak har man valt att använda ekfat från både USA och Europa som tidigare använts både till bourbon och sherry. Detta tillför en trevlig komplexitet till drycken.

Macallan 12 YO Double Cask

Tredje drycken vi provade var även den en Macallan 12 YO, som heter Double Cask. Skillnaden från dryck nummer två är att även om man har använt ekfat både från USA och Europa så har faten endast tidigare använts till sherrytillverkning. Detta gör att whiskyn får en ganska tydlig sötma som framförallt kommer fram i eftersmaken. Till dessa två relativt milda drycker passade vitmögelosten som fanns på plocktallriken mycket bra.

Highland Park 12 YO

För den fjärde drycken tog vi oss långt ut nordsjön till de karga Orkny öarna. Dessa öar beboddes under en tid av skandinaviska vikingar. För att hedra detta har Highland Park valt att namnge sina flaskor med namn som anknyter till denna tid. Denna 12 YO har därmed fått namnet Viking Honour. På orkney väljer man att använda torv när man torkar sina mältade korn. Därav hittade vi en mycket mer kraftfull whisky med tydlig rök och fatkaraktär, med vanilj, honung och lite nötighet i smaken.

Highland Park 18 YO

Kvällens sista dryck var återigen en hommage till våra förfäder, nämligen en 18 årig whisky från Highland Park, Viking Pride. I denna dryck hittar vi en ännu tydligare fat- och rökkaraktär med torkad frukt nötter och vanilj. Detta var enligt de flesta av kvällens gäster den bästa whiskyn.

 

Kvällen avslutades med lite samtal kring kvällens drycker och allmänna frågor kring whisky. Efter det tackade värden för sig och gästerna begav sig hemåt i den lite mildare novemberkvällen. Fler spännande provningar väntar i höst, mer information finner du här.