En tidig höstkväll med fylliga viner och smakrik ost

Efter en härlig dag med brittsommarvärme hade vi en trevlig kväll med flera fantastiskt goda viner som gav inspiration till mat och dryck för vinterns många middagar med släkt och vänner. En rad fina viner stod uppradade i början av kvällen och väntade på att få avnjutas i kombination med fyra ostar med olika egenskaper.

Kvällens deltagare på Grand Hotell i Gävle hittade många smakkombinationer under kvällens gång och röstade också fram sina vinfavoriter, både i rött och vitt.

Krämig Brié med friska viner

Först ut denna kväll provade vi Trimbach Riesling och Ferrari Brut tillsammans med en brieost. Från Alsace kommer Trimbach Riesling, ett mycket friskt vin med inslag av päron, honung, kryddor och mineral. I doften hittade vi direkt petroleum. Den höga syran gör att vinet passar bra till färska skaldjur och fiskrätter.

Ferrari Brut är ett mousserande vin från norra Italien. Det är ett friskt vin med doft och smak av äpplen, bröd, kex, grapefrukt och mandarin. Medelfylligt med mycket bubblor som lättar upp vinet. Passar bra till fet mat med både sälta och syra.

Till dessa viner provade vi då en Brieost som har en härlig smak och ett krämigt innanmäte. Gästerna tyckte att osten gjorde det syrliga i Trimbach Riesling vinet mjukare och lenare i smaken.

Fylliga viner går väl ihop med hårdost

I nästa kombination provade vi två röda viner från Italien mot en hårdost. Masi Campofiorin är en ripasso från Valpolicella. Det är ett kryddigt och fruktigt vin med inslag av mörka körsbär, choklad och torkade blåbär. Medelfylligt med bra syra och en balanserad strävhet. Förutom till lagrad hårdost passar det även bra till charkuterier och grillat kött.

Från Umbrien i mellersta Italien härstammar Lungarotti Rubesco, ännu ett fylligt vin med mycket frukt, plommon, körsbär och kryddor. Påtaglig strävhet och syra i vinet. Passar bra till robust mat som exempelvis lasagne, pizza och just hårdost. Denna kväll var det Munkens röda som är en mustig mellanlagrad ost som provades i denna kombination.

Blåmögelost tillsammans med ekologiskt vin

I Australien hittar du ett familjeföretag där sonen Andrew driver gården och systern Melissa sköter vinodlingarna. GemTree Bloodstone Shiraz är ett ekologiskt medelfylligt rött vin. Det är ett vin som är exakt vad de vill kalla ett naturligt terrortypiskt vin, med smak av plommon, kaffe, peppar och lite lakrits.

The Golden Stallion är ett ekologiskt rött vin från Jumilla i södra Spanien. Mycket fruktigt i både doft och smak med inslag av hallon, mynta, fat och jordgubbar. Fylligt med bra strävhet och lite högre syra. Passar bra till lagrade hårdostar och robusta kötträtter.

Till dessa två viner hade vi en ekologisk blåmögelost vid namn Castello Organic Blue. De flesta tyckte dock att det var GemTree Bloodstone som passade bäst till denna ost.

Taleggio rundar av kvällen med söt och fruktig smak

Till sist provade vi ett vin från Bordeaux Frankrike, nämligen Mouton Cadet Reserve Saint-Émilion. Ett stramt och fruktigt rött vin. I doft och smak hittade vi fat, plommon, cederträ, svarta vinbär och bland annat lakrits. Det är fylligt med bra strävhet och syra. Väldigt gott komplement till en klassisk lammstek.

Ytterligare ett rött vin hittar du nu från Chile med med en Italiensk ägare. Det är Haras de Pirque Gran Reserva Cabernet Sauvignon, ett fruktigt och smakrikt vin. Det har inslag av svarta vinbär, ceder, plommon och choklad. Väldigt fylligt med bra strävhet och syra. Passar bra till smakrika maträtter som exempelvis mustiga grytor.

Till kvällens sista två viner hade vi en Taleggio som är en kittost från Italien. Halvmjuk och krämig med söt smak, lätt nötig och fruktig med viss syra. En mycket trevligt avslut för smaklökarna!

Tack för oss!

Som kvällens sista hurra tog vi oss ett glas Gérard Betrand Rivesaltes 1986. Det är ett vin från en familjeägd gård som också faktiskt blivit utsedda av The Wine Enthusiast som ”The European Winery of the Year”, en mycket fin titel att hålla! Det här vinet passar också mycket bra just för efterrätter som mörk choklad och självklart ostar, men går också bra att servera helt för sig själv.

Och så hade plötsligt kvällen lidit mot sitt slut. Gästerna tyckte att Ferrari Brut var kvällens bästa vita vin och Hussonet var kvällens bästa röda vin. Det var många som hittade smaker och kombinationer som var nya och positiva. Förhoppningsvis fortsätter alla kvällens deltagare att experimentera med smaker hemma.

Vi hoppas på ett återseende i slutet av detta år, eller början på nästa åt. Glöm inte att kika på våra kommande provningar!