En vinresa runt jorden på 10 glas

En kväll i september när hösten gör sig påmind och regngudarna drar in med besked över Stockholm så söker vi oss ner i den mysiga Smakateljéns källarvalv i Vasastan. Vi är där för att avverka en fredagsafton på absolut bästa sätt.

Det vankas en hel del vin och en mängd utsökta, ystade och vällagrade tillbehör. På agendan fick kvällens drygt 20 gäster inmundigas inte mindre än 10 viner och fyra ostar tillsammans i en fördjupning av smakkombinationer!

En krämig Brie sätter igång festligheterna

Första vinet är ett mousserande vin från Trentino i norra Italien. Ferrari Brut är ett kvalitetsvin gjort på champagnemetoden med samma typ av druvor och med hög precision. Smaken är syrlig och får våra smaklökar att bli alerta. Röda äpplen, nougat och en underbar nötig beska finns med genom hela smakpaletten.

Så raskt över till nästa pigga butelj, en Trimbach Riesling reserve. Ett vitt vin på 100 % Riesling med bra fräschör, sköna urtypiska dofter av petroleum (tänk tvåtaktsolja) och en blommighet utöver det vanliga.

Med en krämig Brie de meaux att mildra syran och möta den söta frukten i glaset med öppnar sig många örtiga smaker och en helt annan rondör som tilltalar även den mest vittvinskräsne. Samma Brie de Meaux, med ursprungskydd till just staden Meaux med omnejd i Brie-regionen fick även mildra sötheten och de skarpa tonerna i kvällens första röda vin, Les Dauphins Côte du Rhône.

Ett rhonevin av lättare karaktär men med massor av smak. En klassisk GSM-blend med grenache, syrah och mouvedre ger oss mycket frukt, strama tanniner och kryddiga, torra smaker av viol, ängsört och fat.

Tallegio tar sig an världen

Kvällens andra ost är en kittost från Italien. Den är klassiskt orangebrun till skalet med ett härligt sandvit innanmäte som glänser. En hel del umami och söta toner av sirap blandas med smaken av mandel och färska örter.

Tillräckligt kraftig i konsistens och smak att bryta av och harmoniera med såväl italienska kraftpaketet från Umbrien, Lungarotti Rubesco, som med vinet från ”Down under”, Gemtree Shiraz och även det spanska Golden Stallion från Jumilla.

Samtliga vinerna är fruktdrivna av allt från vildhallon, björnbär till semitorkade plommon samt med olika mängd fat, brända toner och kryddighet. Ingen var den andra lik men alla visade upp en fin balans och hög intensitet i sina smaker.

En kamp som slutar oavgjort

När vi raskt går vidare i provningen radas det upp en Cab-fight, två stycken Cabernet Sauvignon får duellera. Det är väldigt kul hur två viner av exakt samma druva kan smaka så olika.

Den första var från en av de bästa vinmakarna i Bordeaux och ja, kanske den mest erkända i världen, nämligen Barone Phillipe de Rothschild. Husets Mouton Cadet Reserve är kompakt, djupt, fruktigt och härlig fatat i både smak och doft.

Det andra vinet, Haras de Pirque Hussonet kommer från Chile och är en gott exempel på hur terrior smakar. En torrare plats som stressar rankorna och låter dem hämta näringen långt ner i jorden. Den smakar lite rökigt, mer salt och tydliga rostade toner av choklad, nöt och kaffe.

Parmigiano Reggiano 24 månader är en torr grynost med massor av smak och tydliga saltkristaller. Den får vinerna att samsas och inte ta kål på varandra. Båda utsökta på sitt eget vis och med en vällagrad ost blir man ju snudd på svävande.

Sött, salt och mustigt får sluta ihop säcken

Som final på denna eufori har vi testat hur en blåmögelost kan smaka med vin och hur vinet förändras. Hallands stolthet Kvibille Gräddädel är en krämig och helfet ost med bra tryck i krämighet och smak. Den går åt plommon, choklad och stenfrukt. Passar perfekt med söta tillbehör och med något lite syrligt. Ett mäktigt rött Ripasso kanske?

Masi Campofiorin är ett av pionjärsvinerna av Ripasso-typ där man blandar ner en del av pressresterna från deras Amarone-tillverkning för att höja fruktsötman, kroppen och intensiteten. Det är ett vågat vin med mörka körsbär, blåbär, choklad och julkryddor som matchar vår ost finfint.

Ett annat alternativ är att ha osten till dessert och då med något sött i glaset. Så vi avslutar med Gerard Bertrand Rivesaltes 1986, ett 30 årigt lagrat vin som är gyllene och väldigt skarpt i doften.

Smaken går åt gula russin, engelsk fruktkaka, brödsirap och valnöt. Kanske båda dessa kan vara ett alternativ till julens glögg och pepparkaka? Jag kommer i alla fall att testa!

Tack för kvällens vinresa!

Tack för en enormt spännande vinprovning med många härliga diskussioner och omdömen. Det är något vi kan ta med oss i framtiden för framtida smakupplevelser.

Nu var vinresan slut för denna afton. Hoppas vi ses igen och delar nya och gamla goda smakminnen! Glöm inte att spana in de kommande provningarna med Taysta tills dess!