En whiskyprovning från Skottlands högland och USA

November närmar sig sitt slut och snart ger de sista höstlöven upp och faller mot marken. Vinter, jul och nyår är bakom hörnet och närmar sig med stora steg. Det passar då fint att värma oss, och kanske fira lite tidigt den här lördagskvällen.

Det var fler som tänkte lika, och ett trevligt gäng samlades utanför Best Western Esplanad i Västerås för att prova och lära oss mer om whisky. Till provningen hade vi goda tillbehör som rökt skinka, söt lakrits, mörk choklad, salta chips, getost och lagrad hårdost.

Blended Whisky från Leith Skottland

Vi började kvällen med att prova Stewart Finest Scotch Whisky, en blended whisky som har producerats i Leith, Skottland sedan slutet på 1700-talet. Än idag görs den enligt samma metod. Grunden i den här blenden är maltwhisky från högländerna blandat med grainwhisky. Doft och smak är maltig med inslag av fat, päron, halm, citrusskal och socker. Den är mild med låg rökighet. Gick bra ihop med getosten, den blev då mjukare och spännande.

Bourbon från Kentucky, USA

Vår andra whisky var en bourbon från Kentucky USA vid namn Bulleit Bourbon. Bourbon görs huvudsakligen på majs och i Bulleit är det även en hög andel råg, vilket ger en kryddigare karaktär. Doft och smak har en tydlig karaktär av kolade ekfat, vit choklad, aprikos, vanilj och kryddor. Ingen rökighet men däremot en härlig sötma.

Single malt från Skottlands högland

Tillbaka i Skottland för kvällens tredje whisky. Dalmore Vintage är en single malt från området Highlands. Doft och smak är kraftig och kryddig med fatkaraktär, apelsin, mandelmassa, farinsocker, nötter och vanilj. Låg rökighet och en hög alkoholhalt. Dalmore passade bra ihop med den smakrika och kraftiga morbierosten.

Jura från den skotska västkusten

Vi avslutade vår kväll med att prova en single malt från ön Jura på den skottska västkusten. Doft och smak i Jura Superstition är stor och komplex med fatkaraktär, inslag av torkad frukt och nötter, tjära, tång, jod och vanilj.

En whisky med bra rökighet och en lång efersmak. Superstition är en blandning av två Jurastilar, ena delen rökig och den andra delen är en kombination av de bästa årgångarna. Gick väldigt bra ihop med lakritsen och var också denna whisky som passade bäst ihop med den mörka chokladen.

Tack för att ni deltog!

En trevlig provning där deltagarna bland annat upptäckte hur gott det kan bli när man matchar smakrika tillbehör till den redan goda whiskyn. Sötlakritsen och hårdosten tyckte de flesta passade genomgående bäst tillsammans med whiskyn. Chokladen var svårast och den gick då bäst ihop med Jura Superstition.

Vi tackar för ett aktivt deltagande, många klocka tankar och idéer och även för alla skratt under kvällen. Vi ses igen! Tills dess, hoppa in på Taystas hemsida och kolla in de kommande dryckesprovningarna.