Ett glas Champagne inför julens festligheter

Så här i juletider är det trevligt med en champagneprovning innan alla festligheter verkligen sätter fart. Med snön omkring oss utanför skulle vi prova fem olika viner tillsammans med goda tillbehör och prata om denna fantastiska och mytomspunna dryck.

På Best Western Esplanad i Västerås var vi ett helt gäng som skulle gå njuta av goda tillbehör som brieost, 18 månaders lagrad prästost, krostini, lantpaté, vitlöksoliver och sötlakrits.

Alexandre Bonnet och Ferrari Brut inleder kvällen

Vi började kvällen med att prova en champagne från Alexandre Bonnet. Doft och smak är utvecklad, fruktig och frisk med gula äpplen, rostat bröd, nougat och apelsin. Ett mycket frisk vin som är medelfylligt. Gjord mestadels på pinot noir (86%).

Passar bra till fisk och skaldjur, prova exempelvis kammussla. Med den här champagnen provade vi både oliver och brieost. Den fungerade bra ihop med båda delarna.

Från norra Italien kommer nästa dryck, det här mousserande vinet är gjort med samma metod som champagne. Doft och smak i Ferrari Brut är nyansrad och frisk med inslag av gula äpplen, kex, grapefrukt och mandarin.

Medelfylligt med mycket friska inslag och en lätt sötma som ger vinet en härlig rondör. Passar bra till fet mat med sälta och syra, prova gärna hemma med tomatbaserade pastarätter.

Kända Champagnehus: Lombard och Castelnau

Tillbaka till champagne och till producenten Lombard, vars filosofi är att ursprung och råvara ska speglas på bästa vis. För att få den speglingen är allas deras cuveer Brut Nature eller Extra Brut.

Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir doftar och smakar mycket frisk, med inslag av rostat bröd, nötter, choklad, apelsin, gula äpplen och citrus. Ett robustare vin då det är gjort enbart på pinot noir samt fått vila hela 45 månader på jästen. Passar bra till lite kraftigare mat, som till exempel grillad kyckling. Den gick också väldigt bra ihop med lantpatén som vi hade på tallriken.

Nästa dryck kommer från ett champagnehus grundat 1916, vars namn togs för att hedra generalen Castelnau som vann slaget om Champagne. Doft och smak är fin, nästan lite kryddig med inslag av örter, nötter, mandel, kex, persika och aprikos.

Den långa tiden på jästen (6år) har gett vinet en hel del mognadstoner, en fylligare kropp och komplexitet. Champagne de Castelnau Brut Reserve passar bra till bland annat ostpaj, vitmögelost, fågel och fisk. Prova till sojamarinerad pekinganka om du vill slå på stort hemma. Tillsammans med sötlakritsen blev det här väldigt gott!

Pol Roger önskar oss en fortsatt god kväll!

Vi avslutade kvällen med att prova Pol Roger Brut Reserve. Ett hus kännetecknat av renhet, elegans och finess. Huset har en av Champagnes djupaste källare, hela 35 meter djup. Det är på det djupet som vinerna genomgår sin andra jäsning, vilket ger en helt annan finess hos bubblorna.

Doft och smak är fruktig och frisk med nougat, äpplen, mineral, rostat bröd och citron. Passar bra till smakrika rätter, prova till lättstekt anka med endast lite salt och peppar.

Och med detta vill vi bara säga: Skål, och god jul och ett gott avslut på året. Om du vill fira med Champagne, missa inte fler av våra provningar här!