Ett smakrikt möte med ost och öl: lager och veteöl

I fredags slöt en grupp på 23 personer upp på Elite Hotell i Gävle för att låta sig inspireras och kanske utmanas lite av några smakkombinationer mellan ost och öl. Hösten börjar närma sig med tillsammans med mörkret, men inne på Elite Hotell var stämningen lika hög som smakerna var intensiva.

Beska och spetsighet

Den första kombinationen för kvällen var en cheddar som lagrats i 12 månader, tillsammans med en session-IPA från amerikanska Lagunitas Daytime IPA.

Här var tanken att sältan, syran och de aningen brända tonerna i den mogna cheddarn skulle gifta sig med humlebeskan i IPA:n. En inte så tokig öppning på provningen, som flera uppskattade.

Två sätt att närma sig en get med veteöl

Den andra osten på provningen, en chèvre fick två olika lekkamrater av ganska olika karaktär. Båda veteöl, men den ena en belgisk Wit, Vedett Extra white som får betraktas som en ganska klassisk veteöl i smaken. Den andra var en Berliner Weisse, Stone White Ghost som smakmässigt hör till de syrliga ölerna.

Chèvre är en fransk vitmögelost, tillverkad på getmjölk. Chèvre och Wit uppskattades av många, medan kombinationen med Berliner Weisse inte var riktigt lika populär.

I kombinationen med Wit blir chévren ganska len, medan kombinationen med Berliner Weisse ger ett fränare och kanske mer utmanande smakintryck. Här pratade vi också om möjligheten att dricka weissen ”mit schüss”, det vill säga med några droppar likör eller oblandad saft i, för att ta udden av syrligheten.

Ett främmande får på ostbrickan

Nästa öl på provningen, Weihenstephaner Hefe Weissbier, är liksom Vedett en klassisk veteöl och passar därför lika bra som Vedetten till chèvre. Men för att utmana smaklökarna lite provade vi den med grekisk fetaost på fårmjölk. Tanken var att syrligheten i osten skulle komplettera sötman i ölen. ”Överraskande gott”, tyckte någon.

Schweiz möter jämtländsk lager och en belgisk trappist

Provningens kanske populäraste ost var en gruyère, som är en schweizisk hårdost. Liksom med chèvren provade vi denna ost tillsammans med två ganska olika öler, dels Jämtlands Bärnsten, en wienerlager från Jämtlands Bryggeri. Men också en belgisk dubbel från det Trappist-certifierade bryggeriet Westmalle.

I wienerlagern har vi en lite jordig beska att arbeta med, medan dubbeln bjuder på mer sötma. Båda kombinationerna föll väl ut, men kanske att wienerlagern tog hem förstapriset tillsammans med gruyèren.

The devil went down to…Val Taleggio

Från dalen Val Taleggio i norra Italien kommer en halvmjuk kittost som heter Taleggio. Osten har en kraftig arom, men smaken är mild och fruktig. Denna fick tillsammans med den belgiska blonda alen Duvel. Namnet Duvel, som ska uttalas [dy:vel], betyder ”djävul”.

Vi konstaterade att den kraftfulla Duveln nog skulle klara av en ännu kraftigare lekkamrat än Taleggion. Men många uppskattade ändå denna kombination. Någon tyckte rent av att det var provningens bästa och det är ju alltid roligt att avsluta på topp!

Det var allt för denna fredagskväll, men vi ses igen på en av Taystas spännande provningar under höst och vinter. Ha det fint tills dess!