Europas vinkära länder bjuder på en smakrik afton

En bra bit in i mörka och smått kulna november månad värmer samvaron med nära och kära något alldeles extra. En samling levnadsglada tog sig därför till Saluhallen i Örebro för att åtnjuta ett antal goda viner med högklassiga ostar.

Kvällens program och dess gastronomiska innehåll presenterades, så också kort grunderna för vinprovningsmetodik. Vinet studeras systematiskt utifrån utseende, doft och smak, i nämnd ordning. Vinerna för kvällen presenterades, samt även ostarna ”clockwise” på tallriken. På klockan 12 hittade vi en långlagrad svensk cheddar, på klockan 15 en fransk kittost Altesse, på klockan 18 en tysk blåmögelost Montagnolo, på klockan 21, en parmesan från norra Italien, lagrad 36 månader.

Europas vinkära länder Italien och Frankrike

Först på tur denna kväll var ett torrt mousserande vin från Italien, mycket lik den traditionella Cava stilen, i grannlandet Spanien. Ferrari Brut, en prosecco är utmärkt som aperitif eller till minglet. Vad gäller i kombination med kvällens ostar, så var idén att kombinera med den milda samt krämiga kittosten Altesse. En annan mycket trevligt kombo är med en krämig färskost, som Brillat-Savarin, eller Delice de Bourgogne, då med fördel på ett kex.

Sedan var det dags för ett stilla vitt vin, på druvan Riesling, med tydlig restsötma, från Alsace i Frankrike. Ännu ett vinkärt land i vårt Europa. Trimbach Riesling är ett fruktigt och smakrikt, med mer kraft än föregående. Vad gäller ostvalet, varför inte hålla sig till kittostar som kvällens franska Altesse? Eller för all del kombinera vinet med det kryddheta asiatiska köket med innehåll utav chili, lime och ingefära.

En torr sträv smakrik italienare, med pigg syra som följaktligen kräver något tilltugg, utav ost, eller en maträtt. Frukten i Lungarotti Rubesco presenterade sig tydligt, speciellt i kombination med den 36 månaders lagrade parmesanosten, en 100% italiensk hårdost.

Ytterligare en italienare, från nästintill samma geografiska breddgrad, alltså, från den Amaronebekanta producenten Masi. Masi Campofiorin har minsann likheter med Amaronestilen. Detta var många favoritvin denna kväll, gärna som glasvin eller till antipasto.

Jämfört med det föregående, Rubescon, var denna Masi tämligen mjuk samt packad med mörk frukt. Till Masin avnjöts återigen, parmesanosten som lockade fram både vanilj och smörkola i eftersmaken.

Exotiska rödviner från Australien och Chile

Vi förflyttar oss till Australien och bekantar oss med ett rödvin, Gemtree Bloodstone Shiraz. En riktig publikfriare, fruktig och smakrik men ändå lätt i stilen, med rostad fatkaraktär. Ett utmärkt vin till sommarsäsongens BBQ.

Ostvalet föll på vår röda kittost, vars eleganta sälta från tid i saltlake väl matchade vinets tydliga fruktsötma. En alternativ ost, vår Cheddar, som med sitt inslag av små saltkristaller matchade vinets tydliga bärsötma. En eftersmak av både smör och nötter vid båda ostvalen.

Kvällens chilenare, Haras de Pirque Hussonet Cabernet på druvan Cabernet Sauvignon. Ett torrt men smakrikt rött vin, med tydlig svartvinbärston och viss strävhet. I gott sällskap med den tyska blåmögelosten Montagnolo, med fördel på vårt knäckebröd för kvällen.

Fylliga europeiska viner avrundar kvällen

Vi förflyttar oss tillbaka till Europa och franska Bordeaux, för ett smakrikt rött vin. Mouton Cadet Reserve St Emilion, även detta med svartavinbärsfrukt, dock något mer slutet i upplevelsen. Vilken ost? Jo, blåmögelosten Montagnolo, i sin milda samt krämiga stil. Den populäraste enligt gruppen, med en lång eftersmak.

Dags att ta klivet till Spanien, för smakrikt samt intensivt rött vin på druvan Monastrell. The Golden Stallion Organic var mångas favoritvin denna kväll. Utöver en fyllighet med mörka bär och jordighet samt mjuka tanniner fanns även en viss eldighet. Ett givet vin till grillade kötträtter, menade några i gruppen. Vad gäller ost så bör den vara riktig krämig för att runda av vinet en aning, gärna med ett inslag av marmelad dessutom. Valet föll på den krämiga färskosten, men vår blåmögelost gav en lång eftersmak.

Tack för denna afton!

Avslutningsvis, ett sött dessertvin, serverat i slutet av provningen, väl kylt vilket kan upplevas fräscht i slutet på en måltid, eller som denna kväll, efter goda samtal över 4 ostar och 8 viner.

Vi går upp i en högre alkoholvolymprocent upp mot 20 och i Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré 1985 finner vi både russin, torkade fikon och daddlar, kaffe och chokladtoner. Ett trevligt vin, som fungerade bra till alla kvällens osttyper.

Härliga diskussioner kring ost och vin bland livsnjutare denna kväll i mysiga Saluhallen i Örebro. Ett antal frågeställningar gemensamt samt gruppvis fick avsluta kvällen. Detta kring lagring av viner, serveringstemperaturer, flaska kontra box. En riktigt fin afton den här kalla novemberdagen.

Tack alla för den här kvällen, och missa inte Taystas nya provningar!