En europeisk ölresa i Gävle

I fredags slöt en grupp på 23 personer upp på Elite Hotell i Gävle för att låta sig inspireras och kanske utmanas lite av några nya och obekanta öl. Klassiska stilförebilder varvades med yngre, moderna inslag.

Vi experimenterade med några olika ostar, charkuterier och andra tilltugg för att lyfta drycken ytterligare en nivå. Bland annat kombinationen torr porter och mörk choklad kryddad med havssalt uppskattades av många.

Vi fick tillfälle att resonera om vad som ligger bakom den bayerska traditionen med oktoberfest, och vad IPA tros ha med Indien att göra – och inte minst vad som ligger bakom den stolta traditionen av ölbryggande kloster.

Provningen omfattade totalt 8 olika ölsorter från sju olika bryggerier.

Jämtländsk wienerlager

Jämtlands Bärnsten (ABV: 5 %; 19:90 kr/33 cl)
På etiketten står det ljus lager, men Jämtland Bärnsten är ett mycket smakligt exempel på den mellanmörka wienerlagerstilen. Den passar utmärkt till grillad mat som till exempel kyckling eller varför inte till det lite kryddigare mexikanska köket?

Jämtlands bryggeri ligger i Pilgrimstad, 3 mil sydost om Östersund och har funnits sedan 1995. Tillsammans med Oppigårds som också fanns med på provningen, hör de till Sveriges i mitt tycke förnämligaste bryggerier!

Bayersk veteöl från dem som hållit på längst

Weihenstephaner Hefe Weissbier (ABV: 5,4 %; 23:50/50 cl)
Nästa stopp på denna ölresa blir världens äldsta ännu aktiva bryggeri, Weihenstephan vars bryggeriverksamhet kan spåras så långt tillbaka som 700-talet och klostret Weihenstephan i Bayern, fick bidra med en riktig stilförebild i fråga om tysk veteöl, weizenbier (eller weissbier, ”vitöl” som stilen också kallas).

Ordet ”hefe” i namnet betyder jäst och berättar för oss att det är en ofiltrerad brygd vi ska få avnjuta. Full av smaker och aromer som lätt går förlorade när man filtrerar och pastöriserar.

En välbryggd veteöl är mycket lätt att kombinera med mat och står sig väl tillsammans med kryddiga rätter med ljust kött som en Tse-Chuan-kyckling.

En amerikan i Berlin

Stone White Ghost (ABV: 4,7; 22:90 kr/33 cl)
En något mer udda deltagare på provningen var Stone White Ghost från det San Diego-baserade bryggeriet Stone Brewing. Öltypen lär ha kallats ”norra Europas champagne” av Napoleon, och är som seden bjuder bryggd i Berlin.

Stone Brewing är faktiskt det första USA-baserade hantverksbryggeriet att etablera sig i Europa. Fisk och skaldjur eller fågel i milda anrättningar brukar bli goda kombinationer med denna syrliga öl.

Två engelska pubklassiker från Themsens strand

Fuller’s ESB (ABV: 5,9; 19:90 kr/33 cl)
Också London-baserade bryggeriet Fuller’s eller ”The Griffin Brewery” som det också kallas, har en lång och välrenommerad historia. Vi kan spåra ursprunget till bryggeriet i Chiswick Mall i västra London åtminstone till 1600-talet.

Extra Special Bitter är en ölstil som kommit att bli så starkt förknippad med Fuller’s att det numera är ett registrerat varumärke som bara får användas av Fuller’s. Bitter är också en lättkombinerad öltyp som går väl ihop med köttfärsbiffar eller varför inte en klassisk engelsk Shepherd’s Pie? Men den trivs också bra ihop med en inte alltför rökig singelmalt.

Fuller’s London Porter (ABV: 5,4 %; 22:90/50 cl)
Fuller’s London Porter är ett bra stilexempel på torr porter, som bjuder på aromer av kaffe och lakrits. Den här öltypen går utmärkt att kombinera med choklad, men för att det ska bli riktigt lyckat ska man välja en inte alltför söt choklad med hög kakaohalt.

På provningen hade vi en mörk choklad med havssalt som en möjlig kombination, vilket flera deltagare uppskattade.

Indien, New England och Sverige

New Sweden IPA (ABV: 6,2 %; 23:90 kr/33 cl)
Oppigårds från Hedemora bidrar här med sin mycket lyckade tolkning av den på senare år oerhört populära ölstilen NEIPA (som utläses New England eller North East IPA).

Här har vi en mycket oklar brygd som är kraftigt humlad och där havreflingor, omältat vete och vetemalt bidrar till att skapa ett öl med juiceig karaktär och kraftiga aromer, precis som en NEIPA ska vara.

Den kraftiga och komplexa smaken gör att man kanske helst avnjuter en NEIPA som sällskapsdryck. Men det går att hitta spännande kombinationer med ädelost eller kanske pulled lamb.

En belgisk djävul och en holländsk munk

Duvel (ABV: 8,5 %; 26:50 kr/33 cl)
Belgien är ett firat ölland och denna golden ale från bryggeriet Duvel Moortgat är ett utmärkt stilexempel!

Den karaktäristiska smaken i en belgisk golden ale (eller blond ale som den lite alkoholsvagare varianten kallas) kommer till stor del från jästen och sötman i en belgisk blond/golden ale. Detta i kombination med den relativt höga alkoholhalten gör att det gifter sig väl med en smakrik ost, som exempelvis Gruyère, som fanns med på provningen som tilltugg. Namnet Duvel (som ska uttalas [dy:vel]), betyder ”djävul”.

La Trappe (ABV: 7 %; 29:20 kr/33 cl)
En holländsk trappist släpptes fram som final på vår ölresa. Trappistölerna har ett mycket starkt renommé. Det är bara 12 bryggerier i världen, med nära kopplingar till trappistkloster som får använda beteckningen.

Den säger dock inget om ölets karaktär, utan bekräftar bara kopplingen till klostret. Denna ”dubbel” i belgisk stil har den karaktäristiska mörka färgen som kommer från kandisocker, snarare än från mörk malt, och en fruktig smak och stor fyllighet.

Själv dricker jag gärna denna öltyp för sig själv, utan att kombinera med mat, men vill man kombinera så rekommenderar jag vilt, eller varför inte till ostbrickan?

Kvällens ölresa bär mot sitt slut!

Det var allt vi hade att bjuda på denna afton. Någon självklar vinnare blev det inte bland kvällens drycker, även om Fuller’s Porter med mörk choklad var en av favoriterna.

Tack till er som bidragit till att göra detta till en mycket trevlig kväll. Men här är slutstationen på kvällens ölresa. Vi ser fram emot att se er igen på kommande dryckesprovningar!