Europeiska ostar tar sig an världens viner

En otroligt härlig sommarkväll gör intåg i Uppsala. Solen står ännu högt på den molnfria himlen. Vinerna är tempererade och osten upplagd, mogen och aromatisk. Salen på CityStay i Uppsala är redo för en magnifik smakupplevelse.

Vi var uppemot trettio sugna gäster på plats för att inmundigas och lära oss om europeiska ostar och viner. Fyra ursprungsskyddade och kvalitativa ostar ackompanjeras med inte mindre än sju karaktäristiska viner från hela världen.

Brie de Meaux mildrar syran på våra vita viner

Vårt första vin Franschhoek Brut Royale lättar upp och är aptitretande med kittlande fin mousse och härlig syra. En kraftig sydafrikansk Method cap classique, gjort enligt champagnemetoden. Med en skarp syra och tydliga mognadstoner och viss krämighet möter den upp vår Brie med nötig och mild gräddig smak perfekt.

Även vår unga men väldigt petroliumdoftande Riesling, Nederburg Winemasters Reserve är utomordentligt anpassningsbar till en krämig ost. Den får en helt annan komplexitet med örter, pepprighet och mildare citruston.

Vidare fanns även möjligheten att testa ett fylligt, fruktig och fatlagrat vin från USA. Wente Chardonnay, från företaget som skapade den druvklon av Chardonnay. Den står för nästan all chardonnayodling i USA idag. Ett praktexempel av amerikansk kvalitet och balans med andra ord. Den var vågad och intensiv varför även vi lät den testas med vår Munster ost.

Münster, en smakbrytare mellan vitt och rött

Andra osten fick alltså en mer intesiv utmaning med vår smöriga, nötiga och mer bearbetade Chardonnay från Kalifornien.

Perfekt sötaktig och nötig ton från osten harmonierar otroligt fint. Detta fungerar tack vare sin robusta smak och pikanta arom även till våra röda viner. Det blev alltså ett väldigt kul experimenterande i smakens tecken ikväll.

Rhone visar på splittrad stjärnglans

Två stycken viner från appelationen Cote du Rhone samsas om att avsmakas med Gruyere AOC Margot. Detta är en grottlagrad hårdost från den proteinrika mjölken från Schweiziska alperna.

Först ut var Delas Saint-Espirit, ett elegant, medelfylligt vin. Gjort på merparten Syrah och balanseras upp med fruktig Grenache, en något ovanligt komposition för området. Den bjuder in på tydlig pepparton, mild och lätt syrlig röd frukt och elegant fatsmak och vanilj. Den lättar upp den salta men ändå krämiga och fruktiga osten.

Näst på tur var Domaien Boutinott Cairanne, som snarare möter ostens djärva smaker med mer fyllighet, mörkare frukt och mer råa tanniner.

En svensk avslutning med transatlantiska viner

När vi avrundar kvällen går vi till ännu mer krämighet och gräddiga smaker. Fylliga svampiga och jästiga toner kommer från vår stolta Kvibille gräddädel. Den är extra fet, extra smakrik och vågad.

Till denna har vi anpassat två lika påtagligt smakrika viner från Argentina respektive USA. Vi har först Navarro Correas Malbec från höga höjderna i Mendoza. Med tydligt solmogna frukter, bra krydda och torr struktur ger den ett bra kontrast till osten. Den fungerar som både extra krydda och mildrande av fetman.

När vi istället matchar J. Lohr Seven Oaks Cab. Sauvignon möter vi en mer koncentrerad frukt och marmeladliknande smak av plommon, svarta vinbär och vingummi. Tack vare sin långa tradition och selektering av druvor blir den inte för sötaktig utan bara väldigt, väldigt intensiv och en grym avslutning på aftonen!

Med den sammanfattningen avrundar vi kvällen. Vi går nöjda ut i det fortfarande rådande solljuset över Uppsala. För stunden väldigt ost- och vin mätta men inspirerade och sugna på att testa mer framöver.

Tack för oss, och missa inte våra kommande dryckesprovningar!