Exklusiv vinprovning med panoramautsikt

Så här lagom innan semestern börjar var det förberett för en choklad- och vinprovning på Svampen i Örebro. Med en panoramautsikt över hela Örebro och en fantastiskt blå himmel njöt vi av fem olika choklader tillsammans med fem viner.

Med gott sällskap guidades deltagarna genom eftermiddagens provning av en sommelier. Vi pratade om bland annat chokladtillverkning, dess historia, och olika bönor. Deltagarna fick sedan rösta fram sin favoritkombination i slutet av kvällen.

Toscano White 29% Amedei

Vi började med Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling som är ett vitt vin från Sydafrika. Den har en blommig och fruktig doft med toner av ananas, citrus, kryddighet och petroleum. Smaken är frisk och fräsch med inslag av lime och ananas.

Druvorna till vinet kommer från utvalda vingårdar i distriktet Paarl. Det här är ett matvänligt vin som passar både till fredagens färska räkor, lite kryddstarkare rätter och även till sushi.

Toscano White är en vit choklad från den italienska producenten Amedei. Chokladen är fyllig med en välbalanserad och len sötma. Vaniljsmaken är mild och naturlig, krämig utan att bli sockersöt. Råvaran är Trinitario från Venezuela och Karibien.

Manjari 64% Valrhona

Från producenten Gagliole kom deras Rubiolo Chianti Classico. Det är ett fruktigt vin med doft och smak av körsbär, kryddor, salvia och fat. Vinet är medelfylligt med bra strävhet och en härlig syra.

Egendomen Gagliole är liten, endast 10 hektar och väldigt gammal. Den har funnits i över 1000 år. Vinet passar bra till hårda ostar och den klassiska rätten Bistecca alla Fiorentina (t-bensstek) med polenta.

Manjari 64% Valrhona är en mörk choklad gjord på Trinitario/Criollo från Madagaskar. Den är fruktig och syrlig med toner av röda bär, mogna hallon och körsbär.

Guanaja 70% Valrhona

Le Prés des Suves Cote du Rhone Villages är ett rött vin från Rhone i Frankrike. Doften är kryddig och stor med inslag av färska örter, lagerblad och lakrits. Det är smakrikt och bärigt med toner av björnbär, svartpeppar och kryddor. Bra fyllighet med fin syra och strävhet.

Ett mycket bra allround vin som passar till mycket. Prova gärna till grillade lammracks med tillbehör eller varför inte till en gryta.

Guanaja 70% Valrhona är gjord på en blandning av de tre bönorna, Criollo, Forastero och Trinitario. Ursprunget är Sydamerika. Den höga kakaohalten ger en välbalanserad och ovanligt lång eftersmak full med varma toner.

Den har en bra balans mellan bitterhet, sötma och syra. Smaken är intensiv med toner av kaffe, torkad frukt och melass.

Toscano Black 66%

I den här kombinationen hade vi ett utvecklat vin från Piemonte Italien från producenten Livio Pavese. Det har en utvecklad doft och smak av svarta vinbär, korinter, choklad, kryddor och örter. Ett fylligt vin med mycket strävhet och en bra syra.

Det är gjord på en blandning av de franska druvorna merlot och cabernet sauvignon tillsammans med den inhemska druvan barbera. Passar bra till kraftiga grillade kötträtter med tunga tillbehör samt till en härligt krämig broccoligratäng.

Toscano Black 66% är en mörk choklad som är gjord på Trinitariobönor från Venezuela och Karibien. Chokladen är harmonisk, fruktig med lätt kryddiga toner i en rik smak.

Vila Gracinda 67% Michel Cluizel

Vi avslutade kvällen med att prova ett spanskt vin från den spännande vinregionen Priorat. Pardelasses Priorat är ett rött fylligt vin med mycket smak. I doft och smak hittar vi frukter, inslag av björnbär, viol, plommon, fat, kaffe och en rökig mineralitet.

Ett mycket fylligt vin med hög syra och kraftig strävhet. Det är ekologiskt där allt arbete i vingården utförs för hand. Passar framförallt till kraftiga maträtter, gärna med någon typ av krämighet som till exempel palsternackspuré eller gratäng.

Vila Gracinda 67% Michel Cluizel är en mineralrik choklad med toner av kryddor och sötlakrits med bra bitterhet och en lätt rökighet. Gjord på bönan Trinitario och kommer från Sao Tome i karibien.

Kvällens favorit!

Precis som det ska vara så fanns det ingen riktigt klar favorit. Alla deltagare hade sin egen favoritkombination av både vin och choklad.

Vi hade en trevlig kväll med frågor, funderingar och tankar kring både choklad och viner. Som vi sade under kvällen, Marabou Schweizernöt kan vara riktigt god när man blir sugen även om den självklart inte håller samma höga kvalitet som chokladen vi provade den här kvällen. Två helt skilda produkter helt enkelt.

Tack till er som deltog denna kväll, vi hade en mycket trevlig afton med lika gott sällskap som dryck. Glöm inte kika in på Taystas hemsida för fler dryckesprovningar!