Exklusiv vinprovning

Idag hade vi på Upplev Vin vår mest exklusiva vinprovning någonsin. Föreställningen ägde rum i central Uppsala och blev otroligt lyckad med glada och exalterade gäster som vinkade oss farväl.

För ungefär en månad sedan skickade en grupp äldre herrar en förfrågan på några viner de ville prova. Det var inte lätt att få tag på deras önskade årgångar – men efter många om och men lyckades vi säkerställa deras vinlista:

  • Chateau Lafite Rothschild 1973 Bordeaux – Pauillac
  • Chablis-Montmains Ropiteau Freres 1983 1er cru
  • Chateau Cantenac Brown 1984 Bordeaux – Margaux
  • Moet & Chandon Brut Imperial 1986

Vardera ett av dessa viner förtjänar sitt egna montage och är otroligt välgjorda. Från terroiren och hur man har nyttjat den till fullo – val av vingårds läge, druva anpassat till jordmån, etc – till hur man har hanterat och skött vingården för att anpassa den mot terroiren – klippt av blad för att få högre solexponering, lagt ut stora stenar i vingården, som hos Ropiteau Freres, för att bidra med värme under kalla månader. Självklart görs druvorna till vin av otroligt skickliga vinmakare med stor omsorg och precision.

Dessa viner är äldre och måste därför dekanteras. De lider även av större risk för att vara korkad och pasé – att vinet har börjat att dö – vilket var risken men Lafite 1973. Dock hade vår flaska klarat sig otroligt bra och måste därför ha vilat i en utomordentlig miljö.