Bäst whisky: Famous, Macallan eller Highland Park?

Idag var det dags för en whiskyprovning på Best Western Esplanad i Västerås. Vi skulle prova olika whiskysorter och prata omkring dessa. Famous, Macallan och Highland Park står för kvällens whisky.

Till whiskyn hade vi tillbehör som rökt skinka, sötlakrits, två olika sorters mörk choklad, potatischips, och kryddstarka korvar.

Solen hängde envist kvar på sommarhimlen när deltagarna droppade in i par, grupper och enskilt för att delta i kvällens whiskyprovning.

Vi inleder kvällen med blended whisky

Vi började kvällen med att prova en blended whisky från Famous. Grouse Smoky Black har en smak och doft som är nyanserad. Med en touch av rökighet, inslag av fat, jod smörkola, halm och honung. Malten till den här whiskyn är rökigare än till den vanliga Famous Grouse.

Whisky nummer två denna kväll var Naked Grouse som är en blended malt. Det betyder att whiskyn är en blandning av olika maltwhiskys, bland annat Glenrothes och Highland Park. Doft och smak är maltig, med fatkaraktär, apelsin, halm, vaniljfudge, smörkola och anis.

Denna whisky passade väldigt bra i kombination med sötlakritsen då lakritsen mjukade upp whiskyns starka sidor.

Macallan tar över kvällen

12 YO är en single malt från Macallan som är lagrad på utvalda gamla sherryfat. Dessa fat ger en whisky som är mjukare i smaken. Doft och smak har även inslag av apelsinskal, nötter, mörk choklad och honung.

12 YO Double Cask har fått mogna på både amerikanska ekfat och europeiska ekfat. Inget av faten har varit i kontakt med bourbon. Den här whiskyn har en doft och smak som är nyanserad med inslag av röda äpplen, honung, nötter, apelsin och örter.

Macallan 12 YO Fine Oak har en balanserad smak med frukt, ek, viss kryddighet, vanilj, honung och jod. Den har lagrats på både amerikanska bourbon fat och europeiska sherryfat.

Highland Park knyter ihop kvällens whiskyprovning

Highland Park 12 YO kommer från Skottlands nordligaste destilleri hela vägen till oss i Västerås. Destilleriet är beläget på den karga ön Orkney ute i Nordsjön. Det speciella klimatet ger torven en speciell touch. Whiskyn är maltig och rökig, med valnötter, honung, vanilj och örter. Den här whiskyn har legat på en blandning av sherryfat och bourbonfat.

Vi avslutade kvällens provning med Highland Park 18 YO som blivit vald till Best Spirit in the World tre gånger. Doft och smak är nynaserad med påtaglig fatkaraktär och torkad ananas, apelsin, vanilj och nötter. Här upplevde vi verkligen hur åldern påverkar whiskyn.

På återseende!

För många deltagare var det roligt att se hur whiskyn förändrades då vi åt tillbehör till den. Chokladen påverkade på ett sätt och lakritsen på ett annat sätt. Under kvällen pratade vi även om tillverkning av whisky, vad drycken görs av, fatens påverkan samt mycket mer.

Det var en nöjd skara Västeråsbor som knatade ut i den varma sommarkvällen efter dagens dryckesprovning. Någon klar vinnare bland dryckerna utsågs inte denna kväll då dryckerna och kombinationerna med tilltugg tilltalade deltagarna på många olika sätt.

Vi ser fram emot fler whiskyprovningar under året. Titta in på hemsidan för mer information om kommande provningar. Tack för denna afton!