Den första vinprovningen på årets sista månad

Så hade den 1:a december kommit och julhandeln är i full gång. Som en julklapp i förskott unnar sig en samling västeråsare en värmande vinprovning i vintermörkret. Best Western Esplanads matsal fylldes snabbt med härligt folk klockan 18 denna afton. En stor förväntan på stundande smakupplevelser fyllde lokalen. En doft av både vitt och rött vin spred sig i luften. Vid respektive kuvert var en assietter redo för att upptäckas. Tilltugg som oliver, bröd, salami, ost och mandlar var förberedda. Sätt er bekvämt, spänn fast bältena, nu åker vi!

Välkommen till decembers första vinprovning!

Provningen inleddes med en välkomstskål i Prosecco med bubblorna som var vid liv. Ett torrt, fräscht mousserande vin med pärontoner från producenten Ferrari Brut. Perfekt till att rivstarta minglet med på hemmafesten. Mycket omtyckt av deltagarna.

Hur provar man då? Finns det någon metod som eventuellt också kan förstärka minnesbilden av dryckerna samt pricksäkert ringa in sina favoriter i olika vinstilar? Tre steg är att rekommendera, då i ordningen utefter utseende, doft och smak. Lägg sedan till vinets ursprung och druvsort – en god början för stora upptäckter. Hur är syran, är vinet strävt, finns det sötma i någon grad, är vinet lätt eller med stor kropp?

Kvällens mousserande vin jämfördes mot nästa vin i samma färg men utan mousse, en Trimbach Riesling. Ett vin på druvan Riesling från Alsace där sötman gjorde sig påmind. Här provade deltagarna förändringen av drycken tillsammans med en citronklyfta, vilket var en otrolig skillnad i upplevelsen av drycken.

Ferrari Brut hölls sig så gott som oförändrad tillsammans med citron. Trimbach Riesling upplevdes i många fall som sötare i sällskap med syran.

Rödviner med olika ursprung och druvor

Vi fortsätter med att jämföra rödviner, två och två, i tre möten. Både ursprung och druva skiljer sig åt här. Näst på tur i kvällens flight var Gemtree Bloodstone Shiraz, en fruktig och kryddig Shiraz från Australien. Denna jämfördes med Bodegas Juan Gil The Golden Stallion Organic, en Monastrell från Jumilla i södra Spanien.

Jämförelsen mellan vinerna skulle spegla den nya världen mot den gamla världen. Här var uppfattningarna mellan deltagarna väldigt delade om favoriten. Toner av lättrostade ekfat i shirazen blev mångas favorit denna afton. Ett trevligt vin till sommarsäsongens BBQ. Vad gäller intensiv frukt drog sannolikt spanjoren längsta strået. Från en region där för övrigt många lokala druvor är högst trendskapande och konkurrerar starkt med liknande smakpalett.

Nästa flight, två duellerande italienare norra och centrala Italien. Masi Campofiorin, ett mycket välkänt vinhus, som representant från norra Italien. Lungarotti Rubesco som representant från centrala Italien, också med ett stort namn från sitt distrikt.

Återigen delades åsikterna från deltagarna om favorit. Upplevelsen var att navigera från intensiv frukt i stilen, till påtaglig strävhet. Strävheten som dock gick att runda av en aning med osten eller mandlarna, tack vare dess innehåll av fett. Fett och krämighet har nämligen den egenskapen. Två förträffliga matviner, där sannolikt den senare ställer något högre krav på just matsammanhanget.

Alkoholhalter och gardiner diskuterades

Provningen varvades med korta stunder av egen tid för deltagarna att avnjuta och metodiskt testa vinerna med tillbehör. Samtidigt gick jag som ledare runt bland borden och lyssnade till upplevelserna och samlade in intressanta frågor att ta i helgrupp.

Frågor om alkoholhalt och gardiner diskuterades och huruvida detta tyder på kvalitet eller inte och vad egentligen gardinerna innebär. Gardiner, tårar eller ben brukar innebära sötma eller hög alkoholhalt i drycken men används främst när sprit ska provas.

Innebörden av värme och antal soltimmar i vingården påverkar det slutliga resultatet i flaskan. En punkt vi också berörde under kvällen. Mer av dessa ger druvan intill skördetillfället en högre sockerhalt och något mer utvecklade mognadstoner. Det får då bland annat till följd ett intensivare vin i både alkohol, arom och sötma.

En avslutning värd att minnas

Avslutande duell med ytterligare två rödviner, Mouton Cadet Reserve St Emilion och Haras de Pirque Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon. Mycket lika i stilen och med ungefär samma krav på en bit mat. Det något svalare vinodlingsområdet i Bordeaux Frankrike, fann några av deltagarna som aningen slutet i frukten, medan chilenaren bjöd på solmogna söta svarta vinbärtoner.

Som avslutning på kvällen valde vi ett svalkande vitt dessertvin, Gerard Bertrand Rivesaltes 1986. Så speciell och egen i sin stil att den inte behöver jämföras, även om den tål att jämföras! Här hittade vi toner av russin, torkad frukt som aprikos och dadlar. Ett mycket fint avslut på denna kväll!

Tack för denna afton, och välkomna igen på vinprovning! Håll utkik efter fler provningar med Taysta till nästa gång!