Fredagskväll på Örebro Saluhall med ost och öl

Det var fredagskväll och fullt av liv och rörelse både på Örebros gator, men kanske mest av allt i Örebro Saluhall. Där hade nämligen en skara nyfikna och spända deltagare samlats för en ost- och ölprovning. Under kvällens gång skulle vi upptäckta vilken ost och öl som smakade bäst ihop.

Kvällen startar med två veteöl

Kvällens första öl var Stone White Ghost Berliner Weisse. Det är ett veteöl som genomgått en andra jäsning med lactobaciller, vilket ger ölet en syrlig mer vinös karaktär.

Ölet är brödigt med en klart syrlig touch, citron och örter. Beskan är lågt balanserad med en medelfyllig karaktär och passar bra till färska räkor med aioli.

Ett annat veteöl är Weihenstephaner Hefe Weissbier, ett klassisk tysk veteöl från ett av världens äldsta bryggerier. Det är ett fruktigt öl med mogen banan, kryddor, jasmin och vetebröd. Bra fyllighet och låg beska. Passar bra till kryddiga korvar, kräftor och kryddstarkare mat.

Chistera är en fransk ost gjord på en blandning av get och fårmjölk. Den är rund, med viss gräddighet och relativt kraftig i smaken.

Svensk lager eller sessions IPA – vad fördrar du?

Från Östersund kom kvällens nästa öl, Jämtlands Bärnsten som är en lager i stilen wiener/märzen. Ölet har en tydlig beska i både smak och doft. Fruktig, maltig, med inslag av honung, apelsin, kryddor och knäck. Bra fyllighet och beska gör det här till ett öl som passar bra ihop med vår klassiska husmanskost.

Prova till raggmunk med stekt fläsk, Janssons Frestelse eller pizza, som är den nya tidens husmanskost. Bärnsten går även bra på julbordet.

Näst på tur är Lagunitas Daytime IPA, en sessions IPA, vilket är ett öl med lägre alkoholhalt än vanlig IPA. Det är mycket fruktigt med inslag av torkad annans, tropiska frukter, citrus och kaka. Även detta öl har hög beska. Passar framförallt till smakrika tacos.

Vesterhavs ekologiska är en dansk hårdost. Salt och krämig i konsistensen. Smaken är härligt nötig, och lätt fruktig. Fungerade bra ihop med den fruktbeska Lagunitas Daytime IPA men ännu bättre med Jämtlands Bärnsten.

Belgisk öl möter italiensk ost

Sedan fortsatte vi vidare till Vedett Extra White som är ett belgisk veteöl, smaksatt med torkad ingefära och koriander. Det är fruktigt med inslag av vetebröd, citron, ingefära, koriander och citron. Balanserad beska och medelfyllig.

Passar bra till panerad torsk med brynt smör. Tartutryffel är en kittost från Italien som är smaksatt med tryffel. Krämig, lätt syrlig och en klar tryffelkaraktär. Fungerade helt bra, ostens kraftiga smaker minskade och ölen blev lättare.

Vi provade ytterligare ett belgisk öl med den italienska osten. Duvel är en belgisk ale som är fruktig med vetebröd, citron, honung och halm i smak och doft. Fyllig och bra beska. Ölet har genomgått en andra jäsning och sedan lagrats ytterligare tid innan utskeppning från bryggeriet.

Passar bra till grillad lammracks med en rotfruktspure. Gick också väldigt bra ihop med osten. Det gjorde att tryffelsmaken framhävdes på ett föredömligt vis.

Vi avslutar med en smakintensiv kombo

Kvällens sista öl var en dubbel från det belgiska bryggeriet Westmalle. Det är ett mörk öl med röda inslag. Kraftig smak och doft. Här hittar vi choklad, kryddor, torkade fikon och moscovadosocker. Mycket bra fyllighet och beska samt en lätt touch av sötma. Passar bra till vilt, som exempelvis rådjursstek.

Cambozola är en tysk ost som är en blandning mellan grönmögel och vitmögel. Den är rund och len med en viss sötma och nötig smak. Inte lika kraftig som en gorgonzola men gick mycket bra ihop med ölet, båda lagom tunga och smakrika. Westmalle som är en väldigt smakrik öl klarade av Cambozola perfekt, osten blev lättare och godare.

Därmed hade en smakrik och händelserik kväll kommit till sitt slutskede. Efter många diskussioner, intressanta frågor som besvarats och smaklökar som fått en riktig omgång så var det dags att röra sig hemåt i höstmörkret. Vi hoppas snart på ett återseende på en av många nya provningar med Taysta.