Fullt tryck och fantastisk dryck med duellerande vinhus

Hela staden pulserade denna kväll med hemmamatch i hockey och rödklädda fans strövade omkring på gatorna. Även Saluhallen vimlade av glada människor och röda tröjor. Passande väl till denna vinprovning då mycket vacker röd dryck hälldes upp strax innan 18.00 i Örebro.

Lokalen fylldes snabbt av förväntansfulla och mycket sociala människor. Här märktes det att de har sett fram emot kvällen och hälsade glatt på grannarna vid samma bord. Provningen hade lockat till fullbokning så hela lokalen fylldes av härlig doft från dryck i mängder, blandning av lagrad ost och salami.

Provningen inleddes med en beskrivning av metodiken för vin enligt WSET. Deltagarna lyssnade intensivt och det var lätt att förstå att de väntade spänt på att få smaka.

Kvällen påbörjas med en rivstart med en italiensk gäst

Det första vinet som smakades var Ferrari Brut, ett härligt bubbel från norra Italien som fick mycket högt betyg av deltagarna. Mycket prisvärt och minst lika bra som en champagne!

Detta vin jämfördes mot nästa vin i samma färg men utan mousse, nämligen Trimbach Riesling. En trevlig Riesling från Alsace där sötman gjorde sig påmind. Här provade deltagarna förändringen av drycken tillsammans med citron, vilket var en otrolig skillnad i upplevelsen av drycken.

Ferrari Brut hölls sig så gott som oförändrad tillsammans med citron men Trimbach Riesling uppledes i många fall som sötare i sällskap med syran.

Den nya världen möter den gamla

Näst på tur i kvällens flight var Gemtree Bloodstone Shiraz, en fruktig och kryddig Shiraz från Australien. Denna jämfördes med Bodegas Juan Gil The Golden Stallion Organic, en Monastrell från Jumilla i södra Spanien.

Jämförelsen mellan vinerna skulle spegla den nya världen mot den gamla världen. Här var upfattningarna mellan deltagarna väldigt delade om favoriten. En av deltagarna blev chockad att just hans favorit fanns på systembolaget på samma gata som lokalen. Vad härligt att kunna gå dit och köpa det som gillas!

Vidare i flighten tog vi oss till Italien och jämförde här norra och centrala Italien. Med Masi Campofiorin, ett mycket välkänt vinhus, som representant från Norra och med Lungarotti Rubesco som representant från centrala Italien, också med ett stort namn från sitt distrikt.

Återigen delades åsikterna från deltagarna om favorit och pris. Upplevelsen var ändå generellt sett att prisnivån på vinerna var mycket bra och deltagarna skulle kunna tänka sig att betala detta för vinerna som provades under kvällen.

Två välkända vinhus duellerar

Provningen varvades med korta stunder av egen tid för deltagana att avnjuta och metodiskt testa vinerna, samtidigt som jag som ledare gick runt bland borden och lyssnade till upplevelserna och samlade in intressanta frågor att ta i helgrupp.

Frågor om alkoholhalt och gardiner diskuterades och huruvida detta tyder på kvalitet eller inte och vad egentligen gardinerna innebär. Gardiner, tårar eller ben brukar innebära sötma eller hög alkoholhalt i drycken men används främst när sprit ska provas.

Nästa par att stoltera i provningen var Mouton Cadet Reserve St Emilion och Haras de Pirque Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon.

Här jämfördes två druvor som vanligtvis krigar om vilken som egentligen är bäst: Merlot eller Cabernet Sauvignon. Självklart kan båda druvorna bjuda på fantastiska viner och att välja en vinnare är omöjligt.

Vår Cabernet Sauvignon kommer från ett vinhus i Chile, från en tidigare italiensk vinmakare. Vår Merlot, som hade sällskap av en liten uns Cabernet Franc kommer från Bordeaux, den högra stranden där Merlot härskar.

Vinhuset är känt och så även Bordeaux i västra Frankrike. Vågar vi påstå att Bordeaux skulle kunna kallas för vinets Rols Roys? Vet inte, men härifrån kommer i alla fall många mycket väl- och världskända vinslott. Dessa två kraftiga viner mår bra tillsammans med våra tilltugg som serverades under kvällen eller än hellre en bit mat.

Vi avslutar kvällen i stil med ett riktigt dessertvin

Vårt sista vin i flighten och fick avnjutas tillsammans med frågestund och avslut var Gerard Bertrand Rivesaltes 1986. Så speciell och egen i sin stil att den inte behöver jämföras, även om den tål att jämföras!

Detta goda dessertvin med tydlig smak av aprikos fick avslöja att vinet är äldre än mig själv, en årgång från 1985 men ändå så fantastisk. Jag fick kommentaren från ett sällskap att de kunde svära på att detta var en Sherry Olorosso stil och jag håller med. Det fanns mycket i denna Sydfransos som påminde om spansk Sherry.

Tack för denna afton, jag ser fram emot nästa kväll tillsammans! Håll utkik efter fler provningar med Taysta till nästa gång!