Fylliga viner från Europa, Sydamerika och Australien

Arbetsveckan är slut och vi passar på att fira in helgen den här fredagen med några riktiga vina viner, i både rött och vitt. Det var det förberett för en vinprovning i på CityStay Hotell i Uppsala när deltagarna samlades i höstmörkret.

Som tillbehör till vinerna hade vi olika ostar och salta kex. Ostarna som serverades den här kvällen var en dansk hårdost, Vesterhavs ekologisk, chevré, morbier som är en fransk kittost och manchego.

Trimback Riesling är först ut i starten

Kvällens absolut första vin är från Alsace i Frankrike. Trimbach Riesling har en doft av petroleum. Det är det första vi hittar i vinet när vi börjar dofta på det. Efter ett tag kommer det fram äpplen, mineral, honung och bivax. Smaken är mycket frisk med gröna äpplen, mineraler och kryddor. Ett medelfylligt vitt vin som passar bra till färska skaldjur och fisk. Prova gärna till engelska fish n’ chips.

Giulio Ferrari, en italiensk vinmakare utbildade sig i just Frankrike. Han tyckte om Champagne så mycket att han bestämde sig för att åka hem och producera ett vin som är minst lika bra. Det gjorde han också. Resultatet är Ferrari Brut, ett vin som passar fint till fet och het mat som exempelvis pastarätter eller till tilltugg som vitmögelost.

Nästa vin kommer från norra Italien. Masi Campofiorin är ett vin med kryddig doft och smak. Inslag av mörka bär, korinter och choklad. Medelfylligt rött vin med bra syra som gör det friskt och gott. Passar bra till charkuterier eller pasta, lagrade ostar och grillat kött. Prova till en gnocchi om du vill prova något nytt.

Rödviner med mycket smak och frukt

Från Umbrien i mellersta Italien kommer kvällens tredje vin. Lungarotti Rubesco är ett rödvin och ett riktigt robust vin med doft och smak av mörka körsbär, plommon, choklad, vanilj och fat. Det är fylligt med bra strävhet och syra. Passar bra ihop med robusta rätter. Prova till exempel till en lasagne eller en broccoligratäng.

Från Rhonedalen i Frankrike kommer nästa rödvin. Det här fruktiga vinet har inslag av hallon, blåbär, viol, örter och kryddor samt en viss peppar i framför allt eftersmaken. Les Dauphins Cote-du-Rhone är ett medelfylligt vin med lite bra syra och lite lägre strävhet.

Vinet är ett bra allround vin som går bra att dricka som det är men passar även bra ihop med bland annat lamm, och grytor. Prova till en fin coq au vin. Vinet gjorde morbierosten mjukare och lättare att äta men en del av deltagare ansåg att det försvann lite för mycket.

Från sydöstra Spanien hittar vi det här mycket fruktiga röda vinet gjort på druvan monastrell. Doft och smak i The Golden Stallion är mycket fruktigt med hallon, mynta, jordgubbar, lakrits, vanilj och fat. Fylligt vin med bra strävhet och syra. Passar bra ihop med grillade rätter, prova till grillade revbensspjäll med en cole slaw. Gick mycket bra ihop med den kraftiga morbierosten, ansåg de flesta av deltagarna.

Tre fylliga viner från tre olika kontinenter

Från Bordeaux i Frankrike kommer det här moderna, lite strama och fruktiga röda vinet, gjord på Bordeauxdruvorna merlot och cabernet franc. Doft och smak i Mouton Cadet Reserve St Emilion är av svarta vinbär, läder, blyerts och bland annat lakrits. Ett fylligt vin med hög strävhet och en bra syra. Passar bra ihop med bland annat lamm. Prova förslagsvis till en klassisk lammstek. Gick bra ihop med manchego-osten.

Det här fruktiga och strama vinet kommer ifrån Chile i Sydamerika och är gjort på enbart druvan cabernet sauvignon. Haras de Pirque de Hussonet Cabernet Sauvignon har en doft och smak som är fruktig med mycket svarta vinbär, plommon, örter, mörk choklad, och fatkarktär.

Ännu ett fylligt vin med hög strävhet och en bra syra. Mer mogen frukt i det här vinet än Mouton Cadet Reserve. Går bra till smakrika rätter, gärna grillat. Prova till grillad oxfilé eller en gratinerad zucchini med parmesanost.

Vi avslutade kvällen med att prova Gemtree Bloodstone Shiraz från McLaren Vale i Australien. Ett riktigt fullblodsvin fullpackad med generös frukt. Det är väldigt fylligt med hög strävhet och syra.

I doft och smak hittar vi björnbär, kaffe, choklad, mint, vanilj, rostade toner och bland annat plommon. Ett vin som passar väldigt bra ihop med en ordentlig BBQ. Gärna där tillbehören har blivit härligt karamelliserade, vilket matchar vinets fruktiga sötma. Gick mycket bra ihop med den mogna och kraftiga morbierosten.

Tack för oss!

Innan det är dags att säga hej då, tog vi fram en överraskning som final. Gérard Bertrand Rivesaltes från 1986. Ett fint dessertvin som passar bra till både ostar och choklad. Detta vin har dessutom blivit utsett som ”The European Winery of the Year” år 2011.

Med detta avrundar vi kvällen. Efter mycket skratt och intressanta frågor har nu avslutningen nått sitt slut och det är dags att röra sig hemåt i novembermörkret. Men, vi hoppas på att se er snart igen. Spana in Taystas andra provningar på hemsidan!