Gävle provar: Rött och vitt, syrligt och fruktigt vin

Solen hängde kvar på himmelen som den verkar göra de flesta eftermiddagar och kvällar nuförtiden. Deltagarna började saknat att samlas med en viss spänning och längtan för att ta reda på vad den här kvällen har att avslöja.

På Elite Grand Hotell i Gävle stod det nämligen uppdukat med viner och ostar, redo att luktas och smakas på. För ikväll hade Taysta bjudit på ost- och vinprovning och bland kvällens drycker fanns röda och vita viner, mousserande viner och syrliga och fruktiga viner. Något för alla helt enkelt!

Vi börjar kvällen med ”bubbel”

Vi började med ”bubblet” för kvällen, nämligen Franschhoek Brut Royale från Sydafrika. Det är ett uppfriskande mousserande vin av typen MCC som är gjort på 61 % Chardonnay och 39 % Pinot Noir.

Det har en god smak av citronkräm, mandel, tropisk frukt och den är också rik på mineraler. Till detta vin provade vi Camembert Royal Faucon, en mjuk dessertost med en blommig svål gjord på pastöriserad komjölk. Det är en fyllig och krämig ost som tillsammans med vinet blev om möjligt ännu godare.

Vi kombinerar salt ost och syrligt vin

Som vin nummer två provade vi Nederburg Winemasters Reserve Riesling från Sydafrika. Vinet har hög syra och är aromatisk, några smakade lite av apelsin- och ingefärsmarmeladen till detta.

Som vin nummer tre provade vi Wente Morning Fog från Kalifornien gjord på druvan Chardonnay. Det här är ett alldeles strålande vin som gör sig fint till grillad fisk och fågel.

Till dessa viner provade vi en ekologisk Blå Kornblomst, som blev perfekt i kombination med dem. Den smakrika salta osten och syran i vinet blev till en härlig fräsch kombination.

Viner med röda bär och fylliga tanniner

Som vin nummer fyra denna kväll provade vi, Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône gjord på druvan syrah kryddat med grenache. Lite pepprigare med röda bär, violer och lite lakrits. Den hade även mjuka fylliga tanniner vilket passar bra när man grillar starka korvar och blåmögelost.

Kvällens femte vin var Domaine Boutinot La Côte Sauvage Cairanne Côtes du Rhône gjord av druvan Grenache. Vinet har en härlig smak av skogshallon, björnbär och lite örter.

Det passar bra till långkok av lammkött eller varför inte en härlig pastasås gjord på grädde, rökt kött och ost. Det här vinet passar också bra till kittostar, den här kvällen hade vi osten Taleggio som är en kittost från Italien.

Fruktigt vin du kan servera med kött och mat

Navarro Correas Malbec från Argentina var kvällens sjätte vin. Det är ett fruktigt vin med fatkaraktär och smak av plommon, viol och mörk choklad. Vinet passar bra till köttgryta med lök, paprika, selleri och krossade tomater. Syran i tomaterna och smaken av kött och lök gör sig bra ihop med den lite sötaktiga smaken av plommon och mörk choklad.

Vi nummer sju var J. Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Vinet är gjort av en man med jordbrukarrötter och det är hans känsla av förhållandet av jordmån som är grus- och lerbaserad och klimatet som gör den goda smaken av vinet. Det här vinet passar extra bra till grillat kött, kyckling, grillade grönsaker och självklart mat på kolgrillen.

Kvällens sista vin var Livio Pavese Corniolo. Ett italienskt vin på druvan barbera, från den anrika familjen Pavese. Detta vin smakar underbart mycket av körsbär, svarta vinbär, viol, choklad och ceder.

Vinet provade vi tillsammans med Cheddar Smoked Oakwood som är smaksatt med rökt ekspån som sitter kvar länge i munnen. Den passar utmärkt till den klassiska grytan Osso Buco, med grillat kött marinerat i en kraftig olja med mycket smak, eller varför inte bara till vällagrade ostar.

Deltagarna diskuterar mat- och vinkombinationer

Vi pratade om mat- och vinkombinationer: Måste man dricka vitt vin till fisk och fågel? Det är inget måste utan det viktigaste är att man kombinerar smakerna med varandra. Är det ett syrligt vin smakar det bra tillsammans med smaker av syra och lite sötma i maten.

Vi hade en osockrad fransk marmelad med smak av jordgubbar, svarta körsbär, hallon och röda vinbär och Lisas apelsin- och ingefärsmarmelad. Marmeladen provade vi till flera viner. Vi hade även Breton kex, salta och med sesam. Dessa provade vi vid flera av vinerna under kvällen, både det salta och det med sesamsmak gav vissa viner ytterligare en god smakkombination.

Vi tackar för oss för denna trevliga kväll, och ser fram emot fler underbara kvällar med Taysta. Kika in på hemsidan för mer information om kommande provningar. På återseende!