Höstpremiär för whiskyprovning i Saluhallen

Sommaren lider mot sitt slut och hösten är på ingång. Kvällarna blir kyligare och semestern är slut för de flesta. Men vi är lika glada för det. Denna årstid är nämligen perfekt för dryckesprovningar på Saluhallen i Örebro, en fantastisk lokal och mötesplats med härlig puls!

Kvällens tema är whisky, vilket kanske passar extra bra då denna gyllene dryck är höstlövsfärgad och värmande.

Provningen inleddes med tips på olika tekniker för hur man kan prova whisky för att få ut så mycket som möjligt av doft och smak. Därefter pratade vi om whiskyns historia och huruvida det var skottarna eller irländarna som var först?

För att ha lite mer kött på benen innan det var dags att inleda provningen gick vi också igenom grunderna för whiskytillverkning, från råvara till destillationsprocess och lagring.

Två skottar inleder kvällen med malt och rök

Först ut var Stewart’s, en skottsk blended whisky som innehåller både malt- och grainwhisky. Whiskyn är ren och maltig i sin karaktär och har fruktiga inslag.

En whisky som levererar mycket värde för pengarna, konstaterade vi. Den passar bra som avec eller som ingrediens i whiskydrinkar.

Därefter tog vi oss vidare till en något rökigare whisky, Jura Superstition, som kommer från ön med samma namn. Whiskyn är en blandning av två olika jurastilar, en rökigare och en lite mildare stil som innehåller whisky från de bästa åren.

Denna whisky har fina tjäriga inslag som ger den ryggrad. Som kombination till denna serverades rostade salta mandlar. Mandlar har en förmåga att förhöja whiskyns fatkaraktär och göra den rundare. Flera av deltagarna hade tidigare provat Jura, men inte just denna limiterade variant.

Nästa whisky kommer hela vägen från Japan…

För att lyfta blicken lite från Skottland provade vi ochså en Japansk whisky, Nikka from the barrel. Den har till övervägande del lagrats på Spanska sherryfat, och har buteljerats vid hög alkoholstyrka på 51,4% vol. Det är en blended whisky från destillerierna Yoichi och Mikagikyo.

Avslutningsvis provade vi en Highland i form av Dalmore vintage 2006. Detta är en av provningens minst rökiga, men klart fylligaste och kryddigaste whisky.

Den är fyllig och har härliga toner av sherryfat, torkad frukt och karamell vilket gör den till en utmärkt avec. Som kombination till denna serverades chokladfondant, vilket passade perfekt och gav en söt avslutning på kvällens smakupplevelse.

Tack till alla er som kom och tack till Fisk i Hallen för en trevlig kväll! Mer information om kommande provningar hittar ni på hemsidan!