Delikatess- och dryckesskola

I vår delikatess- och dryckesskola hittar du artiklar om olika drycker så som vin, öl och whisky samt om olika delikatesser så som choklad och ost. Det diskuteras lagring av dryck, kombinationer mellan mat och dryck och mycket mer. Klicka dig fram genom flikarna under dryckesskolan här ovan. Vi rekommenderar även mat- och dryck samt goda viner, öler och whiskysorter under nyheter.

Lär dig mer om vinområdet Champagne och dess spännande historia. Vi tar dig även med på det spännande ämnet om hur du kombinerar champagne med mat hur du lagrar champagne på bästa vis.

Vin är ett otroligt stort ämne med en anrik historia. Vinets historia tar oss ända tillbaka till Georgien omkring 8000 f.Kr. Vi berättar även om många olika viner och vinstilar såsom vinerna från det mäkta populära vinregionen Bordeaux i norra Frankrike. Bland annat berättar vi om skillnaderna mellan vinerna från St-Julien, St-Estèphe och Margaux. Om du mer är ett stort fan av vinerna från Italien så berättar vi även på djupet om de trendiga vinerna från Veneto; Amarone, Ripasso och Valpolicella. Vi har även skapat ett väldigt populärt vinprovningsprotokoll som många använder på sina hemmaprovningar.

På öl fronten har vi skapat en följetong om ölets historia uppdelat i tre avsnitt. Det börjar med mytologin. Alldeles i början av mänsklighetens alkoholkonsumtion så drack vi en typ av mjöd. Vilket kom att bli byggstenen till lärdomen om hur man brygger öl. Något som hade en mycket mer komplicerad tillverkningsprocess. Vi går även, såklart, in på hur man tillverkar öl samt alla de olika ölsorter och stilar som finns där ute. Njut!

Sverige är grovt förknippad med Whisky. Visste du att Sverige är ett av de länder i världen som dricker mest whisky per capita? Och för många är det favorit drycken i glaset efter en lång middag. Whisky har en gedigen historia med koppling till början av destilleringskonsten runt 200 f.kr i Babylon. Vi går även i på det fagra ämnet om lagring av whisky, tillverkning samt alla världens olika whiskystilar.

Under åren som gått har choklad gått från att vara ansett avskyvärt, titulerat som en lyx för de allra rikaste till att bli en standard vara när kassorna på närmste livsmedelsbutik. Hur kom det sig? I avsnittet om chokladens historia berättar vi om denna spännande resa. Vår experter berättar även vidare om kakaobönan och kakaoträdet, visste du att det finns tre olika kakaobönor? Och att det går åt cirka 200 kakaobönor för att tillverka en enda chokladkaka? Spännande! Vi berättar även om chokladens uppbyggnad, hur chokladen tillverkas och alla de olika chokladstilarna som finns runt om i världen.

Populära artiklar

Se våra väldigt populära provningsprotokoll!

Expertens bästa tips om hur man skapar sin egna vinprovning

Vinet som är på allas läppar, Priorat!

Lär dig allt du behöver veta om spontanjäst öl

Starkvinsprovningmadeirasherryportviniuppsalstockholmörebro2