Italiensk Champagne, men det finns ju inte?

Kvällens Champagneprovning fylldes av glada och förväntansfulla gäster såhär nästan halvvägs genom decembermånad. Lilla köket i Örebro där provningen hölls blev snabbt fylld för denna populära dryckesprovning. Trots julstressen hade ett tappert gäng tagit sig hit denna afton, redo för att skämma bort sig själva lite i vintermörkret.

Provningen inleddes med genomgång om hur man provar vin och vad man specifikt ska tänka på när det är bubbel i glaset. Ett extra öga läggs då såklart på dryckens mousse, alltså bubblorna. Efter metodiken provade vi tillsammans igenom de tre första bubblen.

Champagne på 35 meters djup

Först ut var Pol Roger Brut, en fantastiskt trevlig champagne från ett champagnehus med både erfarenhet och stil. Detta champagnehus specialité är att förvara flaskorna på 35 meters djup under utvecklingen. Strax därpå provades Champagne de Castelnau Brut Reserve. Denna skilde sig markant från de andra och här talades det i publiken om bland annat smörkola. Detta är en god observation då detta Champagnehus låter vinerna ligga extra länge på jästfällningen innan de skickas ut. Detta medför ofta lite smöriga och rostade toner i vinet, bra upptäckt!

En italiensk Champagne

Nummer tre på tur denna afton var Ferrari Brut. Många i publiken tyckte mycket om denna dryck och ansåg också att den skilde sig en aning från föregående. Det här vinet hat smugits in i provningen men är egentligen ingen Champagne, utan istället en mycket fin variant, fast från Italien. Denna producent har nämligen hämtat mycket inspiration från Champagneområdet och tillverkar sitt vin i enlighet med den traditionella metoden, vilket kort sagt innebär att en andra jäsning sker i varje flaska.

Dryckerna hälldes nu upp för att bibehålla de ädla bubblorna. Under tiden togs champagnetillverkning och historia upp. Ett antal frivilliga i publiken fick också komma fram och lära sig hur man korrekt öppnar en flaska bubbel. Strax innan provningen av de två sista vinerna saboterades också den sista flaskan, det gav en wow-känsla till provningen.

Lombard jämförs med Alexandre Bonnet – vem är favorit?

Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir var nästa vin på tur. Detta är en seriös producent som endast använder det bästa läget på vingården till sina viner. För att spegla ursprunget görs mycket torra cuveer. Det unika med denna champagne är att den är gjord på 100% pinot noir. En röd druva som ger vinet mer kraft och kropp.

Denna jämfördes sedan med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut som inte är en Blanc de Noir (alltså 100% pinot noir) men som ändå innehåller stor del Pinot Noir och är därför lik föregående vin i stilen. Den här producenten håller till i sydvästra Frankrike och här har man tillverkat vin enda sedan 10 e.Kr!

Tack för oss!

Under kvällen serverades tilltugg som de flesta gick åt det surare laget för att matcha den höga syran man alltid hittar i Champagne. I rummet doftade det ljuvligt när gästerna anlände och på bordet fann vi bland annat oliver, kapris, lagrad hårdost och kronärtskocka. När gästerna sedan tågade ut i vintern hängde den trevliga stämningen kvar i luften medan sorlet av skratt och glatt prat sakta försvann.

Tack för att ni ville vara med under denna lyxiga Champagneprovning, missa inte heller fler provningar inför nästa år!