Italiensk vinprovning

Onsdagen förra veckan den 20 tog en Italiensk vinprovning plats i centrala Uppsala. Vi provade tillsammans fyra viner – Barone Ricasoli Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2010, Villa Giada Ajan Barbera d’Asti 2009. G.D, Vajra Albe Barolo 2007. Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone della Valpolicella 2006 – samtliga viner har DOCG status, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, som är den högsta kvalitetsstatusen som ett Italienskt vin kan uppnå. Vilket betyder hårdare restriktioner i vingård och under vinmakning som innefattar druvsorter, uppbindning av vinranka, skördeuttag, vinmakningsmetod, minsta alkoholhalt och lagringstid. Vinet garanteras vara av högkvalitet och försäkras av en vinpanel som provar vinet – vilket inte de lägre DOC vinerna genomgår.

Amarone della Valpolicella kom till på 1950talet och fick sin DOCG status år 2010.
Valpolicella är väldigt kulligt och vingårdarna på botten får endast använda 30% av deras skörd till Amarone tillverkning medan vingårdarna på bergen får gör 70% av sin skörd till Amarone. Vinet får endast göras av druvorna Corvina, Corvione till minst 70% och resterande Rondinella. Både uppbindning och vinmakning ska vara av de traditionella slaget som byn där vinet är ifrån har uppvisat. Minst 14% alkohol. Amarone della Valpolicella ska lagras i minst 2 år från 1 januari året efter skörd och Riserva ska lagras minst 4år från 1 November av skördeåret.

Till vinerna serverade en tallrik med Prosciutto di Parma som är en Italiensk lufttorkad skinka med hög sälta och mild smak. Schwarzwälder som är en Tysk rökig lufttorkad skinka med mycket smak. Den Italienska svarta cerignolaoliven som har ett saftigt fruktkött med mild, nötig och kryddig smak. Små Amaronekorvar – med och utan nötter – tillverkad i närheten av Verona i Italien, väldigt smakrika och kryddiga. Parmigiano Reggiano Stravecchio DOP som är en Italensk hård ost tillverkad i Emelia-Romagna och pressas i 900kilos tryck i 20minuter. Har en nötig, sälta och lagringen på tre år har skänkt en viss jordighet. Gorgonzola Piccante DOP från Milano som är en starkare blåmögelost med mjuk balanserad sälta och syra.

Den 5/08 har vi en Italiensk Ost och vinprovning där vi visar upp de Italienska topp vinproducenterna och ostar av hög kvalitet samt kombinerar dessa till en salig smakupplevelse som får smaklökarna att kittlas. Läs mer här.