Italienska rödviner och fylliga fransyskor

Den här sista lördagskvällen i septembermånad var det uppdukat och förberett för en riktigt stor och trevlig provning på Taysta Uppsala. Denna kväll skulle prova ett flertal olika viner med fem olika choklader. Färdigdukade på borden hittade deltagarna italienska rödviner, fylliga fransyskor och en och annan exotisk karaktär.

Vi inleder kvällen med två friska vita viner

Vi började provningen med att prova ett mousserande vin från norra Italien. Ferrari Brut är ett friskt mousserande vin med smak och doft av äpplen, citrus, kex och grapefrukt. Det här vinet dricks gärna tillsammans med fet mat med sälta och syra, som till exempel en krämig skaldjursrisotto.

Ett mycket frisk vitt vin från Alsace i Frankrike är Trimbach Riesling. Doft och smak har inslag av gröna äpplen, honung, päron och mineral. Med en lång eftersmak.

Tillsammans med vinerna provade vi 55% mörk choklad med hasselnötter. Chokladen var lagom bitter och härligt nötig. Brödigheten i Ferrarin gjorde att nötterna i chokladen kom fram på ett smickrande vis.

En omgång med italienska rödviner

Denna omgång bestod av kombinationer av två röda viner från Italien. Från Veneto i norra Italien kom Masi Campofiorin, ett kryddigt och medelfylligt vin med bra syra och strävhet. I doft och smak hittar vi mörka körsbär, choklad, vanilj och kryddor.

Ett andra vin från Italien var Lungarotti Rubesco, ett nyanserat rödvin med relativt hög syra, strävhet och fyllighet. I det här vinet hittade vi en del fatkaraktär och även smak av körsbär, plommon och choklad, men också kanel och vanilj.

Chokladen gjord på 70% mörk choklad med havssalt var mörk men ändå inte bitter och hade en härligt saltig eftersmak.

Tre fylliga fransyskor väntar näst på tur

Näst på tur stod ett klassiskt Cotes-du-Rhone vin, nämligen Les Dauphins. Det här är ett medelfylligt vin med bra syra och strävhet. Det är fruktigt och kryddigt med hallon, kanel, örter, peppar och viol. Passar perfekt till fransk bistromat så som Coq au vin.

Nästa rödvin, Gerard Bertrand Reserve har en fruktig doft med varma toner av mörka bär, björnbär, charketurier och viss pepprighet. Det är fylligt med bra syra och strävhet. Passar bra ihop med köttgrytor, exempelvis till den klassiska svenska kalopsen.

Ytterligare en fransk skönhet är Mouton Cadet Reserve St Emilion, ett fruktigt rödvin med rätt mängs strävhet, fyllighet och syra. Även detta vin har en viss fatkaraktär och smak och doft av plommon, cedar peppar, lakrits och färska örter. Det här vinet serveras med fördel till nötkött och lamm.

I den här kombinationen gick Gerard Bertrand Reserve bäst ihop med den kraftiga men ändå milda mörka chokladen på 70%. Att båda vinerna innehåller syrah men var så olika i uttrycket var intressant för deltagarna att uppmärksamma.

Fruktigt vin med tydlig fatkaraktär

Hela vägen från Chile hittar vi ett fruktigt vin med tydlig fatkaraktär, Haras de Pirque. Detta vin har inslag av svartvinbär, plommon och korinter. Fylligt med bra syra och strävhet och passar bra till många olika maträtter. Prova till den chilenska grytan Charquican som är ett långkok av nötkött, potatis, squash och andra grönsaker och kryddor.

Om vi förflyttar oss från Chile, till Australien, så hittar vi ännu ett fruktigt rödvin, nämligen Gemtree Bloodstone Shiraz. Detta vin har en hög fyllighet med smak och doft av kaffe, björnbär, plommon och vanilj. Det här vinet har en rostas fatkaraktär och passar utmärkt till smakrika rätter, framförallt kötträtter med vilt, lamm eller nötkött.

Här gick Haras de Pirque bäst ihop med den mörka lätt beska chokladen gjord på 70% mörk choklad. Roligt att prova två druvor som ändå var så olika i vinerna.

Kvällen avslutas med den spanska Golden Stallion

Vi avslutade kvällen med att prova ett rött vin från den spanska regionen Jumilla. The Golden Stallion är ett fylligt vin med bra strävhet och syra. Generöst fruktigt i smak och doft med inslag av lakrits, hallon, jordgubbar, mynta, vanilj och fat. Passar bra till lagrade hårdostar och smakrika rätter så som bräserad revbensstek eller mustiga köttgrytor.

Här blev vinet för lätt så chokladen på 85% tog överhanden rejält, vilket var meningen då vi provade det. Bättre för många blev det att prova det mot det chilenska vinet Haras.

Tack för denna kväll!

Vi pratade mycket vin, skillnader på förslutningsmetoder, fatens påverkan och mycket mer under kvällens gång. Många frågor och engagerade deltagare som skrattade och pratade med varandra.

En deltagare gav ett bra tips att dricka te till choklad. Då hjälper värmen från teet till att smälta chokladen i munnen och frigöra smakerna på ett bra vis. Sedan går beskan i teet bra ihop med beskan i chokladen. Ett bra tips att minnas för kvällar utan vin.

Vi tackar för oss för denna gång, men hoppas på att se er igen under kommande provningar i regn och rusk under höstens framfart.