Kombinera öl och mat: Sällskapsdryck och husmanskost

Då var det äntligen lördag igen. Barnen får mysa med godis i TV-soffan. Några tursamma vuxna får njuta av en ölprovning i gott sällskap i studentstaden Uppsala. På CityStay var vi ett glatt gäng som skulle testa olika öl och vad som passar bäst som sällskapsdryck och till olika maträtter.

Under kvällen fick deltagarna lära sig lite nytt om hur de kan kombinera öl och mat. Till kvällens drycker serverades enklare tilltugg i form av salt och vinäger chips, rostade och saltade solrosfrön, ölkorv och russin.

Svensk öl till husmanskost

Kvällen började med det enda lagerölet på provningen, Jämtlands Bärnsten. Lageröler jäses kallt, kring 11 grader och får en mycket ren karaktär. Med detta får slutprodukten inte någon smak från jästen och därmed går det att framkalla även subtila smaker.

Detta gör en lätt och enkel öl som fungerar till de flesta maträtter. Det är framförallt en bra öl att servera tillsammans med svensk husmanskost som till exempel hemmagjorda hamburgare eller tacos en fredagkväll! Passar även till de flesta ostar!

Brittisk öl till pubmat

Kvällens andra öl, Fuller’s ESB var en typisk engelsk bitter. En bitter är i stort sett en halvmörk lager som jästs med alejäst. Det går snabbare och ger mer restsötma. Detta gör att andra smaker förutom maltbasen kan framhävas. En tydligare ton av honung från malten kommer fram men även en viss antydan till hö från humlen blir tydligare här.

Eftersom att detta är ett klassiskt Brittiskt öl så passar den utomordentligt till pubmat som fish n’ chips eller en bit kött med pommes. Ett öl som inte är helt lätt att hitta en exakt ost till, utan snarare en stil som passar till det mesta.

En belgisk törstsläckare

Kvällens tredje öl var det första veteölet som serverades. Belgiens veteöl Wit är en mycket lätt och uppfriskande ölstil som inte sällan kryddas något för att ge den ytterligare smak. Vedett Extra White har kryddats med korianderfrön och apelsinskal. Två aromer som redan uppstår med jäststammen som används i dem. Ett lätt, något syrligt och fräscht öl som passar till många maträtter och utmärkt som törstsläckare.

Tysk veteöl till kryddig mat

Kvällens fjärde öl var en Hefeweizen där jästen ännu mer står i centrum. Weihenstephan Hefe Weisse ger veten som den delvis är bryggd med en viss syra. Men den distinkta smaken kommer från jäststammen. Från den kommer estrar fram som påminner om skumbanan, vilket inte är för alla.

Hefeweizen fungerar utmärkt till både fisk och asiatiska rätter. Dels på grund av den extra syran men även en viss sötma som kan dämpa hettan i vissa lite kryddigare rätter från Asien.

Amerikansk sällskapsdryck

Kvällens femte öl, Stone White Ghost härstammar från San Diego men är idag ett av världens största hantverksbryggerier. Dessa öler behandlas oftast med såkallad surmäskning där mäsken får stå framme innan vörtkoket och låta mjölksyrebakterier angripa och skapa mjölksyra.

Denna process gör den mycket syrligare än vanlig veteöl. I detta öl fanns en hög syra som kan tränga igenom även den fetaste maten. Detta öl passande framförallt som en sällskapsdryck, eller till maträtter med fisk, skaldjur eller ljust kött.

Många ögonbryn höjdes och vissa upptäckte här något helt nytt. Citron, syra och låg beska är inte något som många förväntar sig från ett öl. Det gör att det kan vara lite riskabelt att introducera men väl värt det för många som i huvudsak föredrar vitt vin framför öl.

IPA till helgens tacos

IPA-veteranerna Lagunitas fick visa upp sig i kvällens sjätte öl. En IPA i så kallad Session-styrka fick här stoltsera med sin amerikanska humle. Här är det en påtaglig beska, friska citrustoniga-humlearomer och en lätt maltbas som kommer fram.

Stilen som under de senaste åren kommit fram extra mycket har fått många personer att utforska ölvärlden. Ofta ett otroligt trevligt insteg som får en att inse att ölets värld är långt mycket mer än en stor stark.

Blonde ale till fisk- och skaldjur

Kvällens näst sista öl var en trippel blonde i form av klassiskern Duvel. En lätt, uppfriskande smak utan något som sticker ut ger denna öl en alltför lättdrucken karaktär. Det gäller att hålla utkik på hur starka dessa öler är innan de sveps.

Duvel passar perfekt för grönsaksrätter, fisk och skaldjur och är något som du kan servera till gäster när du bjuder på middag nästa gång. Även här fungerade både hård- och grönmögelosten, då jästen ger huvudsaklig karaktär.

Belgisk sällskapsdryck

Kvällens sista öl var även det en belgare, en la Trappe Dubbel. Fokus på jäststam återigen och även bryggsocker vilket påminner om farinsocker. En viss syra återfinns här men även en mysig sötma.

Detta öl är en perfekt sällskapsdryck och fungerar också mycket väl till hård- och grönmögel ost men även heta indiska maträtter. Prova till exempel umamirika tilltugg, vilket är typiskt för jästkaraktäristiska öler.

Med det, tackar vi ännu en gång för en trevlig kväll och önskar er en fortsatt trevlig helg. Vi ser fram emot fler ölprovningar under det kommande året. Titta in här för mer information om våra provningar!