Kulturstämplad ale, festivalöl och amerikansk suröl

Så var det 1 september igen och så smått gör sig hösten påmind igen, efter årets högst förträffliga sommar rent vädermässigt. Provningar i Örebro som till stor del flyttar in i stadens mysiga Saluhall mitt i centrum löper på av olika slag, varav kvällens provning bjuder in till 7 intressanta ölsorter med tilltugg.

Ölsorter av olika ursprung och karaktär skall smakas av och pratas kring. Efter en kort presentation av kvällen får deltagarna en kort övning i ämnet sensorik med att dofta på olika aromer, däribland några mycket typiska i ölglaset. Tilltugg till ölen bestod av ölkorv, nötter, chips, ost och duroc.

Sagt och gjort, dags att prova.

Svenskt festivalöl från Jämtland

Jämtlands Bärnsten är en intressant lager från Östersund, med tydlig efterbeska. Detta kopparfärgade öl har anor från den tiden när Jämtland blev med president, nämligen sent 90-tal. Man frågade sig på det lilla mikrobryggeriet om man inte skulle skapa ett festivalöl till Storsjöyran och Jämtland Bärnsten var född.

För övrigt ses det lilla bryggeriet som en av pionjärerna i gärningen till landets antal ökade mikrobryggerier. Utmärkt öl som törstsläckare samt till ölkorv.

Tyskt veteöl från världens äldsta bryggeri

Weihenstephan Hefe Weisse är en veteöl från Bayern i Tyskland. Från faktiskt väldens äldsta bryggeri som fortfarande är i drift. Från början drivet i klosterregi, fram till 1803.

Detta öl, har en smakrikedom utav både citrus och honung, samt bjuder på generös brödighet, då viss del av jästfällningen fortfarande är kvar i ölet.

Passar utmärkt till det tyska köket, då med fördel när matvalet är olika korvar från just södra Tyskland. Men gärna också i ackompanjemang till syrliga inslag som surkål, förstås med någon sked tysk söt, stark senap.

Belgisk kulturstämplad ale

Vedett Extra White är Duvel Moortgats kultstämplade ale. Vedetts historia går tillbaka till 1945, med ett veteöl gjort på endast naturliga ingredienser, som korn och vetemalt, humle och faktiskt koriander!

Liksom föregående öl så tappas ölet ofiltrerat på flaskan för att ge en högre komplexitet i smaken. Hälls med fördel i ditt blåmusselkok, för en god sky att doppa brödet i eller drick ölet i kombination med kittost på rostat bröd.

Amerikansk suröl från västkusten

Vi tar oss till Kalifornien i USA, till ett av landets största mikrobryggeri, Stone, som faktiskt har en filial i Tyskland. Bryggaren Greg Koch har förflutet i musikindustrin, och det syns i designen på burken.

Stone White Ghost är en ”suröl”, i veteölstil, benämningen just på grund av den markanta syran, ger dig en hög smakupplevelse, helst tillsammans med ägg benedict och krämiga vitmögelostar.

Amerikansk IPA som vardagsdryck

Lagunitas DayTime är ytterligare en amerikanare från Kaliforninen. Denna kommer från bryggeriet Lagunitas och är en IPA. Denna ölstil med sin markanta efterbeska med en stor andel humle vinner alltmer popularitet inte minst i Sverige. Vi ser många exemplar på tapp numera på puben från olika mikrobryggerier.

Utöver markant efterbeska bjuder ölen på både grape, tallbarr och rostade toner. Detta är en utmärkt vardagsdryck, men passar också till grillat och tacos.

Belgisk djävul med hög alkoholprocent

Tillbaka till Belgien, för en överjäst öl med högre alkoholvolym procent än normen, som oftast ligger runt 5 volym procent. Här kliver vi upp till 8,5 volymprocent, och alkohol är en smakbärare i sig, så här är höga smaker att vänta.

Duvel är en blond ale som jäses i flera omgångar och fortsätter att utvecklas på flaskan. Den kombineras till fördel med fisk och skaldjur. Detta var mångas favorit denna kväll till manchego-osten.

Belgiskt klosteröl med hög smak

Blå Chimay är en brun ale som egentligen är ett klosteröl från Belgien med en alkohol volymprocent på 9,0! Den har hög smak, inte minst som effekt av ett hårt rostad malt, som bjöd in till både kavring, pomerans och toner av rostat kaffe.

Några av deltagarna associerade till Stout och visst finns några gemensamma nämnare i smakpalletten. Fylliga som milda osttyper i kombination som Morbier eller Comté rekommenderas. Även en bit gravad lax kommenterade en deltagare. Jag är av samma åsikt, gärna då med ett mörkt bröd.

Kvällen avrundades med lite frågor kring öltillverkning samt öl och mat i kombination innan vi sakta gick mot varsitt håll. Tack alla för en trevlig provning i Saluhallen i Örebro, och välkomna igen på fler provningar med Taysta.