Ett julbord utan kvalitetsbubblor är inget julbord!

Denna dag fann vi inte enbart kvalitetsbubblor. Snön hade hunnit försvinna från backen, men Uppsala lyste ändå upp med sina skimrande ljus. Vi fan en fin julstämning i vartenda gathörn. Denna lördagsafton handlade dock om andra festligheter än den som väntade om drygt en vecka. För denna kväll skulle vi njuta av champagne och andra kvalitetsbubblor på Citystay i Uppsala. En entusiastisk, otroligt nyfiken och vetgirig skara hade samlats för att smaka på fyra olika champagner med synliga kvalitetsbubblor. Vi tog även fram två ytterligare mousserande viner från andra länder. Till detta serverades passande tilltugg för att bryta av, förändra, lyfta upp och harmoniera smakrikedomen i dessa kluckande hantverk.

Bacio Della Luna

Kvällen startades med Prosecco Bacio Della Luna, vilket betyder ungefär månkyssen på italienska, som har den högsta kvalitetsstämpeln för italienska viner. Vinet kommer nämligen från DOCG-klassade Valdobbiadene i nordöstra Italien. Tack vare det låga skördeuttaget, den höga selekteringen vid handskörden och de branta sluttningarna som druvorna odlas i, blir vinet väldigt karaktäriserat av sitt ursprung och får en naturlig mineral, samt hög smakintensitet. De fina melon- och honungstonerna träder fram tillsammans med en behaglig örtrikedom och friskhet av citrusfrukter. Med en bit pomelomelon lyckades vi dämpa den intensiva frukten och lyfta vinets kryddighet och zestbitterhet. En bra kombination som visar på vinets användbarhet.

Franschhoek Brut Royale

Från Italien tog vi oss snabbt vidare ner till Western Cape i Sydafrika och provade det omtalade Franschhoek Brut Royale. Det är ett mousserande vin gjort på champagnemetoden, även kallad Méthode Cap Classique (MCC). Det innehåller de klassiska champagnedruvorna, 31 % Pinot noir och 61 % Chardonnay. Den första ger en fyllighet och bärig ton medan den andra bidrar till en smörig arom, bra fräschör av stenfrukter och en påtaglig syra. Tillsammans med den bördiga, rökiga jordmånen från Sydafrika blir vinet väldigt komplext med såväl friska syrliga smaker, fylliga frukttoner, lätt rökighet och en kropp som bidrar till lång eftersmak. En riktig smakbomb vad gäller ”champagne-produkter”. Frågan är hur den står sig mot riktig champagne, och faktum är att den blev en favorit på flera håll och kan mycket väl ersätta äkta champagne i många lägen.

Lanson Black Label Brut

De efterföljande vinerna var tre stycken produkter från det välkända huset Lanson, ett av de äldsta champagnehusen med anor tillbaka till mitten av 1700-talet. Samtliga Lansonviner är väldigt rena och druvaromatiska i tonen. De vill inte nyansera och göra experimentella champagner utan satsar på kvalitet utan onödiga omvägar. Deras cuvée Black Label Brut är ett signum för huset och bjuder på mogna vinteräpplen, rostat bröd och bra nötighet i både smak och doft. Den är inte så intensiv i eftersmaken men väl så elegant och enormt bra balanserat. Detta passade bra då vi kunde snabbt jämföra den med nästa Lanson.

Lanson Extra Age Brut

Denna champagne, som är från endast 3 årgångar, är av något vassare kvalitet och gjord för att mäta sig med riktiga fina årgångschampagner. Just denna är hämtat från årgång 2004, 2005, 2006. Den är gjord på 60% Pinot noir och 40 % Chardonnay, och har lagrats i 6 år på sin jästfällning. Smakerna är något djupare och mer mogna, friskheten kommer mer från aprikos, torkad frukt och en hög mineralitet. Den har en lång eftersmak av smör, nougat och en härlig brödighet.

Lanson Rosé Label Brut

Avslutningsvis rundade vi av med Lansons Brut Rosé, vars färg är ett vackert möte mellan ljusa ceriserosa toner och halmgula brytningar. Färgen kommer från skalet på de blåa druvorna, som även bidrar till smak av röda bär, blodapelsin och unga plommon. I stilen är den även krispig, finstämd, ursprungstypisk och något mer tanninrik än föregångarna. Utöver att vara väldigt fin att se på och festlig att dricka till minglet, är den även användbar till en mäktigt middag med inslag av havets läckerheter och mycket krämiga tillbehör.

Canard Duchêne Cuvée Léonie Brut

Som grädde på moset rundades aftonen av med att jämföra Lansons viner med champagnehuset Canard Duchenes vin Léonie Brut. Denna champagne visar upp en mer vinös ton och känns lite fylligare, nästintill fatberikad, och slutligen mindre fruktig. Det blev ett tydligt bevis på vad en liten ort som Champagne kan ha för rikedom i sin arsenal av mousserande viner.

Stort tack för en underbar afton med mycket vetgirighet, många bra frågor, trevliga diskussioner och glada tillrop. Hoppas ni tar er mod att testa champagne i framtiden till mer än bara räkor och snittar. Drycken kommer i alla fall att finnas med på mitt matbord minst en eller två gånger till innan året och julen är slut! Skål!

Fler spännande provningar väntar så klart i vinter, mer information kan ni finna här.