Lyxig Lanson Champagne i frusna Gävle

Vi var en skara frusna män och kvinnor i mörkret den här kalla vinterfredagen i januari när vi samlades för att prova god champagne. Vi var redo för att värma frusna fingrar genom att lära oss lite om just champagne och ha en allmänt trevlig kväll. Självklart hade vi även laddat upp med goda tillbehör, en mogen brieost, lagrad cheddar, rökt skinka, parmesanchips och en härligt söt honungsmelon. Dryckerna som vi provade var följande:

Bacio della Luna Prosecco Superiore

Namnet Bacio della Luna betyder månkyss på Italienska. Vinet kommer från Veneto i norra Italien, närmare bestämt från området Treviso. Här växer druvan Glera i odlingar på branta kullar vilket gör att allting måste handplockas.

Vinet har en fruktig och härlig doft av päron, piggelin, mogna meloner och tropisk frukt med en liten touch av citrus. Även maken är fruktig, med päron, äpplen, melon och citrus. Ett gott och lättdrucket mousserande vin. Det gjorde sig allra bäst till små bitar av den söta honungsmelonen.

Lanson Black Label Brut

Efter Italien och lite Prosecco var det till slut dags att prova champagne resten av kvällen. Kvällens första champagne var Lanson Black Label Brut. Lanson som är ett av de äldsta husen i champagne har sin egen stil, Lanson stilen.

Det ska vara fräschhet och energi i deras champagne. Black Label är gjord på Pinot Noir, Chardonnay, och Pinot Meunier och champagnen har legat hela 36 månader på jäsning. Mycket längre än vad reglerna kräver vilket ger en mer komplext champagne. Champagnen är mycket friskt, med äpplen, grapefrukt, rostbröd, nougat och kex. Bubblorna är små och fina och vinet ligger kvar i munnen en lång tid efteråt. En mycket friskt champagne.

Lanson Extra Age

Den här champagnen togs fram för att fira husets 250-års jubileum. Lanson Extra Age är en blandning av tre olika årgångschampagner, 2004, 2005, 2006 och det har fått ligga hela 6 år på jäsning. Jämfört med Black Label är den här champagnen fylligare, mörkare i färgen, och har ett helt annat smak och doft spektrum. I den här champagnen hittar vi mer svamp, örter, apelsin, citrus, äpplen och även kex. Vi kan också ana toner av mörk choklad och kaffe. Flera deltagare tyckte att denna champagne passade mycket bra till den lagrade cheddarosten. Mycket lång eftersmak och champagnen ändrade smakkaraktär under hela kvällen.

Lanson Rose Label Brut

Vi avslutade kvällen med att prova ett riktigt härligt vin, Lanson Rose Label. Färgen här var en vacker laxrosa och bubblorna var små och härliga. Till skillnad från de traditionella champagnerna hade denna en doft och smak som var bärig och ungdomlig med inslag av smultron, jordgubbar, hallon och citrus. I smaken var det även en hel del grapefrukt, vi kunde även ana en lätt touch av strävhet i den här champagnen. Vi kom fram till att det här minsann var en utomordentlig matchampagne, passar till både grillad kyckling, fisk och mycket mer.

Vi var en stor grupp deltagare den här mysiga kvällen. Deltagarna pratade mycket med varandra och ställde frågor. Men vad var kvällens bästa champagne? Det fanns ingen klar vinnare utan det blev ett jämnt lopp mellan Lanson Extra Age och Lanson Rose.

Vilken minnesvärd kväll, jag är glad att jag tog del av denna och ser fram emot fler spännande provningar detta nya år.