Lär dig om vinprovningsteknik med Taysta

Snön föll stilla utanför Elite Grand Hotel i Gävle där vi snart skulle smalas för att lära oss om vinprovningsteknik. Fåglarna kvittrade och gav hopp om att våren snart är på väg trots snön när jag kom fram till Elite Grand Hotel.

Idag skulle jag få äran att hålla en av mina absoluta favoritprovningar, nämligen vin och ost. En kombination som är svår att misslyckas med. Men först lite information kring vinprovningsteknik!

Vinprovningsteknik

Vi började vår provning med att gå igenom den teknik man bör använda då man provar viner för att säkerställa att vi alla fick de bästa förutsättningarna för kvällens provning.

Då man provar vin skall man först koncentrera sig på vinets utseende, vi pratade om hur man kan se om ett vin är ungt eller åldrat bara genom att titta på det. Om man ser på viner ovanifrån ser man tydligt skillnader i vinernas färgintensitet.

Steg nummer två är att dofta på vinet, här berättade jag vikten av att faktiskt sätta vinet i rotation i glaset för att på ett bättre sätt kunna frigöra doftaromer från vinet.

Det tredje steget är såklart att man ska smaka vinet. Här pratade vi om vikten av att ta en ganska stor mängd vin i munnen så att vinet får umgås med hela munnen så att man därigenom kan uppfatta arom, syra och den eventuella strävheten i vinet på bästa sätt.

Kvällens vinnare bland vita viner: Franschhoek Cellars

Vi provade de första tre vita vinerna, alla från områden utanför Europa som kallas för den nya världen. Favoriten här blev det champagneliknande vinet Franshhoek Cellars. Det här vinet görs på samma sätt som champagne. Det innehåller faktiskt även av ett par av de druvor som vanligtvis används i champagnetillverkningen, Chardonnay och Pinot noir.

Vinet är fruktigt med toner av päron och mogna gula äpplen och har fina bubblor. Detta vin och den Sydafrikanska Rieslingen var absolut godast till vår perfekt mogna Brieost.

Kvällens vinnare bland röda viner: Livio Pavese

Vi fortsatte till de röda vinerna och vi begav oss till Europa och Italien då kvällens första röda vin skulle provas. Här fick vi lära känna druvan Barbera och producenten Livio Pavese. Detta är ett riktigt bra matvin. Det visade sig tydligt då vi testade vinet tillsammans med den härligt smuliga Parmigiano Reggioano som lagrats i 2 år. Alltså blev det en utmärkt kombination och 1+1 blev plötsligt 3.

Här blev det också tydligt att vin och mat med gemensamt ursprung nästan alltid är en enkel och bra kombination, man behöver inte krångla till det för mycket.

I Frankrike ligger Rhondalen där man gör två olika typer av vin, I den södra delen blandar man flera olika druvor med druvan Grenache. Och i den norra delen använder man sig till största del av Syrah som man kan krydda med lite Grenache.

Dessa viner är La Côte Sauvage Cairanne Côtes du Rhône och Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône. De provades med osten Comté som även den produceras i Frankrike. Osten som blev en av kvällens favoriter och passade utmärkt till båda vinerna.

Malbec och Cabernet Sauvignon

Provningen började närma sig slutet, vi hade två glas vin, en ost, två marmelader och ett kex kvar på våra assietter. De två sista vinerna var kraftigare i färg och smak.

Det första av de två var en Malbec från Argentina som legat på franska ekfat i 12 månader. Det sista vinet en mustig Cabernet Sauvignon från Paso Robles i Kalifornien. Den härligt krämiga blåmögelosten St Agur blev en otroligt lyckad kombination med de sista vinerna. De gifte sig verkligen och ljuv musik uppstod.

Kvällens viner i ordning:

Franschhoek Brut Royale

Wente Morning Fog Chardonnay

Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling

Livio Pavese Barbera

La Côte Sauvage Cairanne Côtes du Rhône

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône

Navarro Correas Malbec

Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon

Kvällens ostar i ordning:

Brie Royal Faucon

Parmigiano Reggiano 24 månader

Comté St Antoine Forte

S:t Agur

Och så började kvällen smått att gå mot sitt slut och en del frågor om lagring av vin och luftning av vin kom upp. Vi hann även diskutera ekologiska viner, varför röda viner är sträva och inte vita, defekta viner och vad defekten kan bestå av samt hur man som novis på ett enkelt sätt kan bli lite mer kunnig och lära sig vad man tycker om.

Snön föll inte längre då jag lämnade Grand Hotel bakom mig för denna kväll. Med lätta steg och med ett muntert sinne begav jag mig hemåt, precis som det skall vara efter en provning med Taysta!

Titta in på vår hemsida för mer information om kommande provningar!