Vi inleder kvällen med ett glas Le Volpare Soave Classico, skål!

Lagom till andra advent höll vi en stor och välbesökt amaroneprovning. Temperaturen kryper neråt ju närmre julen vi kommer. På Best Western Esplanade i Västerås var mysbelysningen på och borden redo när vi tågade in till kvällens provning.

Vi provade sex goda viner tillsammans med lika goda tillbehör. Tillbehör som vi hade till provningen var sötlakrtits, chokladtryffel, italiensk krostini med tapenade, tryffeltaleggio, parmesan och buffelmozzarella smaksatt med soltorkade tomater och färska kryddor.

Le Volpare Soave Classico och Graticcio Appassionato

Vi började kvällens provning med Le Volpare Soave Classico som är ett frisk vitt vin med smak och doft av apelsin, melon, citrus och persika. Det är ett lätt vin med hög syra och en trevlig eftersmak av bland annat mineraler. Tillsammans med mozzarelaosten blev vinet mjukare och lättare. Samma med krostini och tapenaden. Friskheten i vinet gör att det går bra till salta och syrliga rätter, skaldjur, fisk och liknande. Prova gärna till torsk med skirat smör och potatismos.

Kvällens första röda vin som provades var Graticcio Appassionato, som är gjort på delvis torkade druvor. Vinets doft och smak är kryddig med inslag av körsbär, fat, jordgubbar, russin, vanilj och choklad. Det är medelfylligt med bra syra och en sötma som rundar upp vinet. Strävheten är balanserad och eftersmaken medellång. Graticcio passar bra till smakrika rätter av ljust kött, fågel eller vilt. Gärna med söta tillbehör. Tillsammans med tryffeltaleggion blev vinet mjukare och dess söta frukt kom fram mer.

Palanca Ripasso och Amarone Classico

Näst på tur stod Palanca Ripasso, ett vin som har mycket doft och smak av mörka körsbär, russin, fat, kaffe, tobak och lakrits. Vinet är medelfylligt med bra strävhet och en balanserad sötma. Strävheten är balanserad och eftersmaken härlig.

Passar bra till kötträtter av vilt, lamm och nöt. Går även bra mot smakrika pastarätter, prova till exempel gnocchi. Tillsammans med tryffeltaleggion blev vinet rundare även om det fortfarande fanns strävhet kvar i vinet. Tryffeltaleggion upplevdes också som mer kryddig och smakrik tillsammans med det här vinet.

Nu var det dags att prova ett riktigt smakrikt och kraftigt vin, Amarone Classico. Gjort helt på torkade druvor. Doft och smak är kryddig med inslag av torkade körsbär, mörk choklad, romrussin, fat, nötter och lakrtis. Vinet är fylligt, det har också en lätt sötma, syran är hög och strävheten likaså. Passar mycket bra till lagrade hårdostar, till exempel parmesan och till kraftiga kötträtter. Väldigt bra till parmesanosten och för många även bra till sötlakritsen.

Ca’florian Amarone Riserva och Fiorato Recioto

Den här amarone riservan är 10 år gammal och fullpackad med smak. Vi hittar komplexa aromer av mörka frukter, mörka bär, plommon, choklad, fat och kryddor i Ca’florian Amarone Riserva. Vinet är fylligt, behagligt med en balanserad strävhet och syra. Eftersmaken lång och smakrik. Passar bra till brässerade kötträtter och lagrade hårdostar. Även det här vinet gick bra till parmesanosten och sötlakritsen. Många ansåg att det här vinet var det bästa till just sötlakritsen.

Vinet vi avslutade kvällen med var det söta vinet Fiorato Recioto. Precis som amaronevinerna är det gjort på helt torkade druvor med skillnaden att jäsningen stannas vid 13%. Resultatet blir ett sött vin med behaglig alkohol. Vinet är fylligt med lång eftersmak.

I doft och smak hittar vi bland annat mörka bär, torkade äpplen och kanderade nötter. Passar bra till efterrätter av choklad eller till mögelostar. Gick mycket bra till den söta och krämiga chokladpralinen.

Med denna sötsak avslutar vi en mycket trevlig adventsprovning. Tack till er som deltog på aftonens provning och tack för kloka frågor och intressanta tankar. Missa inte Taystas nya provningar på hemsidan. God jul och gott nytt år!