Côte d’Or

20120301-203649.jpgCorton-Charlemagne Domaine des Hértiers 2008 G.C. Louis Jadot 895:-

Härligt, här har vi ett vin som kan stå på egna ben i några år till. Côte de beaune, Pernand-Vergelesses har de otroligt fina grand cru vingårdarna i Corton-Charlemagne, en kalkrik sluttning som vetter mot väst. Louis Jadot, negocianten som tog Bourgogne med storm, vars företag såldes bort efter tre generationer i familjen till en brittisk handelsman.Vinet har en mjuk citron färg med guldstänk, med en härlig doft av gula äpplen, kanderade päron, honung, nötter med en subtil vaniljton och rökighet. Doften går igenom smaken med en mjuk syra, en gnutta strävhet som blandas med en smörig kropp tillsammans med en värmande alkohol. Utdragen längd som avslutas med ett fräsch, uppfriskande blandning av nötter och smör – dricks nu eller vänta till 2017.

20120301-204016.jpg

Echezeaux 2008 G.C. Domaine Faiveley 799:-

I Côte de Nuits, Vosne-Romanee hittar vi de stora namnen i Bourgogne som Romanée-Conti och La Romanée. En bit bort från dessa vinodlare dyker Echezeaux upp med sitt stora område grand cru lägen på cirka 30 hektar. Här kan man hitta riktigt prisvärda viner samt viner som inte håller måttet – det gäller att känna sin vinmakare. Domaine Faiveley är ett familjeägt företag med starten redan år 1825, producerar endast 3500 flaskor per år från de bättre vingårdslägena. Det här vinet har fått en vis mognad, en orange färg med en ljus brun kant. En härlig, vacker, komplex näsa med utvecklade dofter av kokt jordgubbe och katrinplommon, jordighet, vitpeppar, lakris med en vis grön ton. Vinet är stor i gommen, fylligt, finess med charmiga silkes tanniner, något sluten just nu – dricks om 2-3 år eller vänta till 2019.

20120301-203144.jpg

Chambolle-Musigny villages 2009 Domaine Comte Georges de Vogue 269:-

I Côte de Nuits hittar vi Chambolle som är känt för sina inbjudande, mjuka röda viner med en elegant doft. Detta vin är gjort av den prisvärda producenten Domaine Comte Georges de Vogue. Otroligt fruktigt med dofter av röda bär som hallon och smultron, något köttig och gräddig med en subtil vaniljton. Vinet lever upp till ryktet av att vara elegant med fina tanniner och en varsam syra tillsammans med en fin kropp som går bra ihop med gräddigheten, smaken har mer ekfat och en subtil stalligton. En bra längd med eukalyptus i slutet – dricks nu eller vänta till 2016.