En förförisk afton med lustfyllda smaker av choklad och vin

Finns det något som gör en mer glad än vin och choklad? Dessa hantverk och smaksensationer fyllda av lusthöjande ämnen som anandamid och aromer. Tillsammans bådar de om en sagolik afton inramad med julig harmoni och mysigt regn utanför.

Det var fullsatt och ett fullspäckat schema på denna aftons provning på CityStay i Uppsala. Ikväll skulle deltagarna få testa fyra exklusiva chokladsorter tillsammans med tio utvalda viner med tydlig karaktär och tilltalande smaker. Ett spännande smakäventyr!

En sprakande start på kvällen

Vi började med att få igång våra smaklökar ordentligt och väcka dem till liv med våra vita viner för kvällen. Först ut var Trimbach Riesling Reserve, ett premiumvin gjort på 100% Riesling. Detta vin är från en producent i Alsace som fått stå förebild länge för hur klassisk europeisk riesling bör smaka.

Vi testade detta på egen hand utan att dölja några smaker. Den bjuder på full palett av såväl oljiga smaker, fräsch citrus, grön stenfrukt och blommighet.

Därefter gick vi vidare till ett sprudlande och mousserande vitt vin från Lombardiet i norra Italien, Ferrari Brut. Ett vin gjort på klassisk metod precis som champagne och på 100% chardonnay, som även den används frikostigt i champagne. Nämligen skapat just av en franskskolad italienare som förälskade sig i Champagne som vinområde och ville ha ett motsvarande vin från sitt hemland. Smaken är påtagligt ”grön” i tonen med krusbär, gröna äpplen, melon och en skön jästig ton av nougat och surdeg.

Vi matchade en sådan syrlig och krämig skapelse med kvällens vita choklad från Amedei, också Italien. Denna vita choklad är fyllig med välbalanserad och len sötma samt en mild naturlig vaniljsmak och en av de bästa på marknaden. Perfekt kontrast av två extremt med en syrlig kick som möter härlig rund sötma.

Elegans som går före kraft

Efterföljande röda viner var två medelfylliga och lättare viner med hög komplexitet i smak och en finstämd elegans snarare än tjock frukt och mäktiga tanniner. Vinerna var Les Dauphins Cote du Rhone från Rhonedistriktet i Frankrike och Gemtree Bloodstone Shiraz från MacLaren Vale i Australien.

Förstnämnda med härliga franska örter som blandas med nyskördade hallon och röda bär. Flirtigt och lätt i smaken som väl kan intas till lättare snittar på stående fot utan att vara för krävande.

Ett annat lent och elegant vin med pigga fräscha smaker, men med något mer djup, animaliska och druvaromatiska toner var Gemtree. Det här vinet är biodynamiskt och ekologiskt odlat från södra Australien med smaker från sitt ursprung utan en konstlad vinifiering.

Smakerna finns där tydligt men inte så intensivt, varav en mildare om en syrlig och kryddig choklad passar bra. Vila Gracinda från Michel Cluizel passade fantastikt med lätt syrlig touch och bra len smak i eftersmaken.

Italienska smaker möter fransk choklad

Mjölkchoklad från Valrhona är en skapelse utöver det vanliga och smakar verkligen av choklad på ett helt annat sätt än vad en vanlig butiksmjölkchoklad smakar. Att den dessutom förhöjs i sin rostade och djupa smak, tack vare sin tillsats av kornmalt i kakaomassan ger en fin rostad smak.

Tillsammans med fatlagrade italienska viner med mycket frukt och lite kryddiga toner av peppar och jul blir det en superb kombination. De vinerna vi testade var först Lungarotti Rubesco. En härligt fyllig sangiovesebaserad skapelse från Umbrien med lång smak och fylliga fatiga toner. För lite extra touch och tryck i smaken tillsätts lite colorino-druvor i batchen också. Ett nyskapande vin från ett lite anonymt men högkvalitativt område av vinlandet Italien.

Från välkända Valpolicella däremot kommer Masi Campofiorin. Ett vin gjort på en del av pressresterna till Amaronevinerna, som kallas Ripasso från samma område. Det ger en mörkare fruktsmak och högre fyllighet i vinet samt att den lena karaktären på vinet möter chokladens gräddighet finfint.

Robusta viner för dig som vet vad du vill ha

När vi går vidare i avsmakningen testar vi tre vågade, djupa och fullblodiga viner, där karaktären är väldigt unik och smakerna breda och intensiva. Först smakar vi av ett vin från Jumilla i Spanien. Gjort på den stryktåliga monastrelldruvan som tål att stå emot det torra och temperaturskiftande ökenlandskapet som råder där.

Med tjockt skal och mycket druvsocker skapas ett tanninrikt vin med fylliga smaker av tobak, lakrits och mörka bär tillsammans med en värmande och smakbärande alkohol på 15%. Drick med andakt och njut av denna rostade härliga, ekologiska skapelse The Golden Stallion Organic.

Följer upp denna gör en sydamerikansk Cabernet Sauvignon som även den är mörkare och solvarm i stilen. En skön bitterhet och smak och doft av hö och läder möter tydliga svarta vinbär och bra påtaglig len fatlagringskaraktär. Båda vinerna kräver en välrostad kryddig och påtaglig choklad.

Valrhona Manjari var verkligen ton i ton och påverkar vinerna angenämt. Den förhöjer de torra vuxna smakerna och kryddigheten med sin mörka chokladsmak och tydliga bitterljuva kakaosmak. Ett något rundare vin med mindre kryddstarka toner men full fyllighet var Mouton Cadet från Chateau Mouton-Rotschild. Ett av de mest anrika och högst klassificerade vinhusen i Bordeaux.

En söt bonus på en mysig afton

Som avslutning och på egen hand tog vi oss an en vällagrad och gyllene Vin deux naturel. Det vill säga ett vin som är sött rent naturligt av duvan utan något tillsatt socker. Gerard bertrand Rivesaltes 1985 är lagrat över 30 år på fat och får på så vis ett stort tapp av sin färg från den blå druvan och blir med åldern bärnstensfärgad, djupt nötig och lite chokladlik i smaken, passande nog till kvällens tema. Något som satt kvar länge och lämnade oss inte i avsaknad av någon dessert denna afton.

Tack så mycket för alla närvarande och den sköna stämningen ni bjöd på i detta ruskväder. Vi ses igen! Missa inte att spana in Taystas nya provningar på hemsidan!