En paus från julstök med lyxig champagneprovning

Nu är det inte långt kvar innan julen är här. Mitt bland julklappshandel och julstök får man inte glömma bort att fira in slutet på året och den festliga säsongen. Det gör man såklart bäst genom att följa med oss på en lyxig champagneprovning på Elite Grand Hotel i Gävle. Det var en lördagskväll då tolv deltagare fick vara med på en bejublad champagneprovning.

Servera Pol Roger Brut med anka

Glada och festsugna deltagare bjöds på lite chark och ost till de bubblande dryckerna. Då stämningen och nivån var hög från start började kvällen med en skål och provning av det första vinet, en Pol Roger Brut. De frågvisa deltagarna gjorde kvällen både lättsam och lärorik då det var högt i tak och alla deltog.

Det familjeägda champagnehuset menar att framgången kommer från två principer: kvalitet och integritet. Hur det än ligger till så är det i varje fall verkligen en högkvalitativ champagne. Det här lyxiga vinet passar mycket bra till smakrika rätter, prova exempelvis till anka!

Castelnau med ostron eller kaviar

Champagne de Castelnau var kvällens andra bubbel på listan. Det här champagnehuset grundades redan 1916, under det första världskriget. Ursprungligen skapades denna dryck för att hedra en general som vann slaget om Champagne.

Castelnau är kända för drycker med en fyllig kropp och lång eftersmak. Efter skörden får denna champagne mogna i totalt 6 år, det skapar en otrolig komplexitet som vi fick njuta av. Denna champagne kan med fördel serveras med lite finare tilltugg och maträtter. Prova med rysk kaviar, ostron eller varför inte med vitmögelost?

Lombard till tacoskvällen

Näst på tur hittade vi en Lombard Extra Brut som speglar sitt ursprung mycket stolt. Denna dryck är gjort helt och hållet på druvan Pinot Noir från vingårdar i Montagne de Reims. Just den här champagnen har en komplex fruktighet med lång eftersmak. Den går framförallt mycket bra ihop med skaldjur.

Du kan också prova vinet till en fint grillad kycklingrätt eller hummer. Vill du ha lite mer vardagslyx så går Lombard Extra Brut lika fint ihop med tacos en fredagskväll!

Ferrari Brut till hetta eller sälta

Ett intressant tillskott under aftonen var Ferrari Brut, med italienskt ursprung. Giulio Ferrari utbildade sig i Frankrike och blev då förälskad i champagne. Han bestämde sig då för att skapa en italiensk motsvarighet av den glamorösa drycken. Det var också precis det han gjorde, mycket framgångsrikt dessutom!

Produktionen var liten och priserna höga, men den sålde ändå slut snabbt! En mycket intressant historia. Idag kan du självklart fortfarande njuta av drycken som serveras bäst till fet mat, med mycket hetta eller sälta. En krämig skaldjursrisotto fungerar lika bra som stark nudelsoppa eller friterad kyckling. Passa på att experimentera, den här drycken funkar till det mesta.

Alexandre Bonnet tillsammans med fransk plockmat

Sist, men inte minst, vårt sista vin för provningen, Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut från en liten stad i sydvästra Champagne. Byn som vinet härstammar ifrån ligger mycket bra till rent geografiskt och har passande väderförhållanden för att gynna druvan Pinot Noir.

Med detta sagt så vann även denna champagne pris för bästa värde och champagne 2018 i årets Vinnordic Wine Challange. Den här prisvinnaren trivs bäst med fransk plockmat. Servera därför gärna det till fisk och skaldjur, tonfisk tartare eller kanske gougères och avocado terrin.

Kvällens favoriter: lyxig champagne

Vi gick igenom lite historia och viktiga årtal för Champagne samt berörde den viktiga delen om den unika terroir som ger drycken dess särprägel. Lite anekdoter och värdelöst vetande förmedlades innan gissningsleken om vad flaskorna kostade togs an. Vad det gällde vilken flaska som var favoriten så blev det mer eller mindre dött lopp.

Församlingen delades av några falanger som dels gillade de unga och friska champagnerna från Pol Roger, Champagne de Castelnau och Lombard. Den andra falangen var mer inne på de lite fylligare Ferrari, Bonnet och Cannard Duchêne 2008. Hur som helst var alla lika övertygade att Champagne är som silvertejp, det fixar det mesta. Rådet för kvällen blev att bara dricka Champagne på dagar som slutar på G….

Innan församlingen skingrades för ytterligare nöjen i natten avslutades provningen med lite kramkalas. En bra kväll helt enkelt. Glad lucia, vi hoppas på att ser er igen, kanske på en av Taystas nya provningar!