Lyxig vinprovning vid Mälaren den 13/06/2015

Lyxig vinprovning 2Den 13/06 arrangerade vi en lyxig privat vinprovning vid Mälaren. Provningen bestod utav toppviner från erkända producenter, traditionella vingårdar med anrik historia blandat med modern vinproducenter med nytänk. Till vinerna serverades ostar som i kombination skapar traditionella ost och vinkombinationer från regionerna samt även nytänkande gastronomiska kombinationer. Vidare provades även välanpassad choklad av kakaobönorna forastero, trinitario och Criollo från den franska chokladmakarna Francois Pralus. Vinerna som provades var följande:

Andre Clouet Champagne Cuvee Un Jour de 1911 Bouzy
Andre Clouet är en familjeägd egendom på 8 hektar och är placerad på de bästa medelsluttningarna i grand cru lägena i Montagne de Remis i den lilla byn Bouzy & Ambonnay. Druvorna till denna cuve kommer till 100% från den lilla byn Bouzy och är av sorten Pinot Noir. Etiketten på detta vin är avtecknat originalet och endast 1911 flaskor av detta utsökta, superlativ Champagne produceras per år. Söta rosenblad och jasmin är några av de nyanser som dyker upp i doften. Det är svårt att missa renheten av frukt och den extra elegans moussen har. Detta är en exceptionell och elegant version med krita, vita persikor och brioche. Passar till krämiga rätter och feta fiskar. Friterat, grillat och vilt. Svamp, tryffel och ostron.

Weingut A. Christmann Mandelgarten 2013 Riesling Grosses Gewächs Tyskland, Pfalz
Detta vin kommer från vinregionen Pfalz i södra Tysklan, viner härifrån är oftast torra, fylliga och balanserade. Vanligt med biodynamiska och ekologiska
vinmakningsmetoder. Det finns även många unga och beresta image11vinmakare som vill utmana de traditionella tänket och prova på nytt. De är på framkant i Tyskland med moderna och kvalitativa riesling viner. A. Christmann är just en sådan producent. Vingården Mandelgarten ligger i närheten av byn Gimmeldingen och är en berömd vingård som går tillbaka till 1400-talet. Vilket möjliggör vingården till att vara rankat som en Grosses Gewächs av den Tyska vinodlarorganisationen VDP, den högsta kvalitetsbeteckningen i Tyskland. Torr, rik med en fruktig doft. I smaken uttalad mineralkaraktär och inslag av blommor, ananas, persika och citron. Lång, ren och elegant samt eftertänksam. År 2013 hade Tyskland en låg avkastning och en god kvalitet över hela linjen. Vinet passar till fågel och fisk.

Alheit Vineyard Radio Lazarus Singel Cru 2012 Sydafrika, Stellenbosch
Detta vin görs av vinmakarna Chris & Suzaan Alheit uppe på vingården Radio Lazarus som ligger 403 meter över havet uppe på en kulle mitt ute i vildmarken, 26 kilometer från Atlanten. Platsen är väldigt sval, med mognad 2 till 3 veckor efter grannarna. Jordmånen är av Red Riebeek skiffer. Radio Lazarus är Chris & Suzaan första Singel Vineyard vin och första året var 2010. Viner är gjort på druvan Chenin Blanc och doftar kryddor, päron, mandarin och persika. Det är ett rikt vin, med kraft. Fylligt, tydligt ekat, med smak av cederträ, smör, päron och vit peppar. Passar väl med grillad fisk eller rostade kyckling med äppelchutney. 2012 var ett varmt och torrt år, med en genomsnittliga avkastningen, men Chris lyckades få detta år riktigt bra tack vare vingårdens placering och ansträngningar i vingården.


Cloudy Bay Te Wahi Pinot Noir 2010 New Zeeland, Central Otago
Cloudy Bay är en välkänd nyzeeländsk producent som gjorde sig berömt Lyxig vinprovning 1för sina Sauvignon Blanc från Marlborough. Detta vin är gjort på druvan Pinot Noir och är ifrån centrala Otago på södra ön av Nya Zeeland. Te Wahi betyder ”Platsen” på Maori, ett namn som valts för att druvan Pinot Noir talar väldigt tydligt om platsen den odlats på. Druvor har handplockade från utvalda Central Otago vingårdar i Bannockburn, Bendigo och Lowburn delregioner. Marken är måttligt gamla och bildades under flera istider och är en blanding av Schist, Loess och grus. 2010 kommer att noteras som ett av Central Otago mäktigaste och mest koncentrerade årgångar. Vinet har legat i 14 månader på fransk ek, varav 30% var nya. Doften är intensiv med svartvinbär, björnbär och kryddor tillsammans med torkade örter och lakrits. Smaken är grubblande men behåller en fokuserad kärna av kryddade röd frukter och torkade örter. Kraftfulla tanniner och en maskulin stil. Rundas av med kryddnejlika, kanel och cederträ. Passar till vitlök och örtrostat lam, rostade svamp och glaserat fläsk.

Marchesi Antinori Tignanello 2011 Italien, Toscana
Första gången Chianti omskrivs är under 1300-talet för sitt vita vin. Det var i början av 1800- talet som fokusen las på de rödavinerna men någon enhetlig stil hade dock inte ännu skapats. När DOC-systemet skulle definiera Chianti 1963 bestämdes det att Chianti skulle minst innehålla 10% Vitt vin och upp till 30%, kvaliteten sjönk och de mer seriös vinmakarna hade få val. Men 1975 gav Antinori sitt svar med vinet Tignanello gjort på druvorn Sangiovese 80%, Cabernet Sauvignon 15% och Cabernet Franc 5%. Många seriösa vinmakare följde på och de skapade tillsammans super toskanska vinerna. Dessa viner lades under Vino da Tavola ”bordsvin” Som idag är uppsamlat under den nya IGT klassifiseringen. Tignanello framställs uteslutande från vingården med samma namn, som är Lyxig vinprovning 4cirka 57 hektar med kalkstensrik jordmån och sydvästra exponering på 350-400 meter över havet. 12-månaders åldrande i franska och ungerska ekfat, några nya och några har redan använts en gång, sedan ytterligare 12 månader mognad i flaska innan buteljering. Skördarna var under år 2011 14% lägre jämfört med år 2010, men kvaliteten är mycket lovande, med en tidig skörd väckt av en värmebölja i augusti. Vinet har en mogen doft med inslag av mörka bär och med underliggande friskhet; frukt dominerat av svarta körsbär och plommon tillsammans med dragon, violett och choklad. Smaken är fortfarande något ung, men vinet är redan inbjudande, rik och harmonisk. Balanserade toniska syror tillsammans med smidiga tanniner. Smak av mörka körsbär, plommon, dragon, violett, choklad, lakrits och mint. Lång och något söt eftersmak. Paras med Bistecca grillad biff, cannellini bönor och polenta. Eller grillspett av kaffe-marinerade lamm och zucchini som serveras med en dragoncream.

Elio Altare Barolo Cerretta Vigna Bricco 2006, Serralunga de Alba
Genom alla dessa år har vineriet behållit den ursprungliga familjedrivna strukturen som idag består av framförallt Elio Altare, hans fru Lucia och hans dotter Silvia. Elio har Bourgogne som främsta referens och producerar i genomsnitt 60 000 flaskor uppdelat på elva olika etiketter. Detta har sitt ursprung med att pionjären Elio rester ner och arbetade några år i Bourgogne som ung, kunskapen som han lärde sig om vingårdsarbetet och vinmakning tog han med sig hem till Barolo och förändrade det traditionella vinet som lagrades i stora gamla slovenska ekfat och tog lång tid för att komma till sitt rätt, till mer lättmottagliga viner som lagrades på små nya franska ekfat. Elio blev en pionjär som mötte mycket motstånd och som många ansåg vara galen, detta gav även uppkomsten till ”Barolo Wars” ett krig som pågick
mellan traditionalisterna och modernisterna, Elio fick anhängare som Domenico Clerico och
Angelo Gaja som tillsammans visade vägen för den nya stilen och har vunnit många beundrare
värden över. Druvorna till Cerretta Vigna Bricco kommer från byn Serralunga d’Alba som ger
kraftiga Baroloviner med stor lagringspotential, vinet har legat 24 månader på franska ekfat.
2006 är en lovande årgång som hade en sval vår som följdes av en varm sommar. Vinet har en
härlig doft av mogna mörka frukter, kryddor, tobak och lakrits. kraftfullt med sandiga tanniner
och välintegrerad syra. Komplex och elegant smak med sura körsbär, svartpeppar, lakrits, tobak,
mint och mineraler. Passar till rödvinsrisotto med långsamt kokta vildsvin, svamp och tryffel.