Masi-producenten gör ett framträdande med Masi Campofiorin

Helg igen och andra advent väntar under morgondagen. Men ikväll hade 27 förväntansfulla personer tagit sig till CityStay i Uppsala den 8 december. Vi startade vår ost- och vinprovning genom att gå igenom lite smaksmetodik innan vi körde igång med att testa på de olika vinerna och ostarna vi förberett för kvällen. Totalt 10 viner och fyra ostar stod på schemat.

Fransk Riesling möter Ferrari Brut

Vi startarde med att testa Trimbach Riesling från Alsace i Frankrike. Många kände aromer från gröna äpplen, citrus och mineraler. Detta vin passar utrmärkt till färska räkor, gravad lax och fish n’ chips.

Tillsammans med Rieslingen så testade vi Ferrari Brut, ett moussernade vin framställt via den klassiska metoden fast från Italien. Druvorna är Chardonnay och Pinot Nero (Noir). Nu var aromerna mer mot på gröna äpplen, persika och grapefrukt. Ett tips till Ferrari Brut är en skaldjursrissotto eller varför inte bara ha den som en aperitif.

Till de här två vinerna så smakade vi på osten Camenbert från Frankrike. Det var blandande meningar om vilket av vinerna som var bäst till osten. Vissa tyckte att Rieslingen verkligen kom fram tillsammans med osten och andra tyckte att Ferrari gjorde så att allt blev mycket mjukare i munnen.

Den berömda Masi-producenten gör ett framträdande

Vi fortsatte till Italien och testade Lungarotti Rubesco med druvorna Sangiovese och Colorino. Aromer som körsbär, plommon och lakrits var några av de vi enades om. Rubesco passar utmärkt till robust mat som pasta, pizza eller lasagne.

Den kända Masi-producenten var också med under kvällen, fast inte med deras mest kända vin Amarone utan istället Masi Campofiorin. Druvorna i venetovinet är Corvina, Rondinella och Molinara. Runda kryddor, choklad, vanilj och mörka körsbär var några av aromerna vi pratade om. Campofiorin passar utmärkt till grillat kött, charkuterier och Gnocci.

Till de här två vinerna testade vi den italienska kittosten Talleggio. Nu började flera också testa ostarna med vinet och någon av marmeladerna vi hade med. Röda fikon eller aprikos- och aprikosmarmeladen, med lite kex och Campofiorin var mycket gott, enligt många.

Vidare mot Australien och ett Shirazvin

Femte vinet för kvällen var Gemtree Bloodstone Shiraz från Australien. Björnbär, plommon och choklad susade mest i rummet och Shirazvinet passar utmärkt till grillat kött, långkok och barbeque.

Sedan testade vi två viner till innan vi smakade på den tredje osten. The Golden Stallion från Jumilla i Spanien med druvan Monastrell var de sjätte vinet. Vanilj, mörka bär, kryddig och aningen syltig var aromer som dök upp. Vinet passar väldigt bra till smakrika rätter som bräserat revbensstek eller en köttgryta.

Les Dauphins Côtes du Rhône Rouge från Rhonedalen i Frankrike med druvorna Granche, Syrah och Mourvedré var vin nummer sju för kvällen. Här kände vi aromer av hallon, viol, björnbär och lakrits. Vinet passar till franska bistrorätter som Croque-monsieur eller Rattatouille, men också till långkokt lamm.

Nu var det dags att testa den tredje osten för kvällen, den danska hårdosten Havarti Karise. Många i rummet kände många nya smakupplevelser och de var lite svårt att hitta en favorit i rummet, många deltagare tyckte olika i mångfalden.

En entusiastisk avslutning för deltagarna

Vin nummer åtta för kvällen var Bordeauxvinet Mouton Cadet Reserve. Druvorna i detta franska vin var Merlot och Cabernet franc. Aromer vi pratade om var bland annat krydda, jordgubbar, katrinplommon, sötlakrits och björnbär. Vinet passar bra till mörkt kött som exempelvis grillad eller stekt lammkött.

Näst på tur testade vi Hussonet Gran Reserva, en Cabernet Sauvignon från Chile. Detta var kvällens näst sista vin, med svarta vinbär nästan skrek deltagarna ur sig när de började dofta på vinet. Vi hittade också plommon, kaffe och mörk choklad i vinet. Hussonet passar till långkok med nötkött och grönsaker, eller en kolgrillad oxfilé eller varför inte en bruschetta?

Sista vinet för kvällen var en ny upplevelse för många, ett starkvin. Gerard Bertrand från Frankrike. Druvan i detta vin var Grenache och vi enades väldigt fort om att det var mycket torkade frukter som aprikos, russin, fikon, dadlar, lite honung, valnötter och choklad som var aromerna som präglade vinet.

Vinet passar till alla typer av desserter och mörk choklad, men också som en egen dessert eller till blåmögelost, och de var just det vi testade till denna. En blåmögelost som hette Gambozola Grand noir från Tyskland.

Vi hade en trevlig och upplevelserik kväll tillsammans och det kändes som att många gick därifrån med lite nya kunskaper och ett leende på läpparna. Jag hade i alla fall ett leende på läpparna när jag begav mig hemåt i vinterkylan. Tack för denna afton, mina vänner. Vi ses nästa år på en ny ost- och vinprovning!