Västerås testar de bästa matvinerna inför sommaren

Maj börjar närma sig sitt slut, och det känns som sommaren har kommit till Västerås. Utanför fönstren på Best Western Esplanade hänger solen fortfarande envist kvar.

På borden står viner och tillbehör dukade. Idag har nämligen flera deltagare samlats för att avnjuta ett gäng härliga viner från olika platser i världen och lära sig om hur de kan kombineras med maträtter och tilltugg.

Fräscht vitt vin från Sicilien

Vårt första vin Feudo Disisa Grillo, var ett italienskt vitt vin från Sicilien gjord på druvan grillo. Grillo är en druva som är resistent mot värme och lämpar sig därför bra att odla på varma Sicilien.

Vinet är lätt med smak och doft av päron, grapefrukt, örter och mineralitet. Gott till lätta tilltugg, gärna med lite sälta.

Matvändligt vin från Sydafrika

Kvällens andra vin var även det ett vitt vin, från Sydafrika den här gången. Nederburg Riesling är ett fiskt vin med tropiska toner. Vi hittar bland annat citrus, lime och ananas i detta vin.

Det här är ett matvänligt vin som passar många olika typer av mat. Aperitif, sushi eller kryddstarkt, allt går bra. När vi provade att äta lite het- och kryddstark korv till det här vinet upplevde vi hur hettan i korven försvann. Som en deltagare då sade, ”Jag brukar inte tycka om kryddstarka korvar men det här blev ju gott”.

Ekologiskt rött vin till fiskrätter

Kvällens första röda vin var det ekologiska vinet Musella Valpolicella. Ett fruktigt vin som är medelfylligt med doft och smak av bär, kryddor, frukt, körsbär och lingon. Det har även en härlig syra som piggar upp det.

Det här vinet går utmärkt att servera till kraftigare fiskrätter, tänk grillad lax med färskpotatis och kalla såser eller varför inte till panerad fisk.

Fyllig Chianti från Toskana

Gagliole Rubiolo Chianti kommer från Toskana och är gjort på druvorna sangiovese med en liten touch av merlot. Det är mycket frukt med bland annat körsbär, svarta vinbär och kryddor. Syran är hög och vinet har en lång frisk eftersmak.

Den lilla vingården på endast 10 hektar nämndes redan år 994. Prova gärna detta till kraftiga pastarätter med grädde som matchar vinets fyllighet och syra.

Superpiemonte från norra Italien

Från Toskana begav vi oss till Piemonte i norra Italien. Liovio Pavese ”superpiemonte” var kvällens femte vin.

Gjord på den inhemska druvan barbera tillsammans med cabernet sauvignon och merlot. Doft och smak är utvecklad med viss fatkaraktär, svarta vinbär, tobak och choklad. Den har en lång frisk eftersmak. Prova gärna till den italienska grytan Osso Buco.

Vi avslutar kvällen med ett italienskt matvin

Vi avslutade kvällens provning med att prova ett vin från Veneto i Italien. Vignalta Riserva är ett fylligt vin gjort på druvorna merlot och cabernet sauvignon. Smak och doft har kanel, frukt, svarta vinbär, och cederträ. Den har även en lång, frisk eftersmak där vi känner en härlig touch av mineralitet.

Faten lagras i källare uthuggna ur berget, för optimal mognad. Det här är ett vin som är enkelt att matcha mot mat då vinet har en fyllighet, strävhet och syra i sig. Prova helst till grillad ryggbiff med passande tillbehör, gärna någon krämig sås.

Tack för denna kväll!

Vi fick flera olika bud om vilket vin som var kvällens favorit. Vignalta Riserva och Livio Pavese blev fick många röster. Musella Valpolicella var också ett vin som uppskattades mycket, framförallt av de deltagare som sade att de inte brukar uppskatta röda viner. Där vann Musella med sin härliga fruktighet och friskhet.

Det var allt för denna kväll, vi tackar för oss och hoppas på ett återseende på kommande provningar med Taysta under år 2018.