Mörkt vin och ännu mörkare choklad!

Vad passar bättre i vinterkylan än att dyka ner i de djupa och varma smakerna i mörk choklad och mörkt vin. Framför allt i de lite kryddiga registren. Ett nytt år innebär nya möjligheter, inte minst när det gäller att upptäcka nya dofter och smaker. Vi bestämde oss således för att fly undan vinterns mörker. Därför dukade vi istället upp årets första vin- och chokladprovning på Svampen i Örebro. Det finns inget bättre sätt att uppleva Sveriges vinter på, än inne i värmen på mysiga Svampen med en fantastiska utsikt över Örebro!

Att vin och choklad har många gemensamma nämnare var något vi snabbt kunde konstatera. Trots allt så är de båda faktiskt resultatet av frukt som fått genomgå en fermentering och jäsning. Denna näst intill magiska process är dessutom avgörande för produkternas mystik och komplexitet.

Tillsammans var vi trettiofyra entusiastiska deltagare som var spända på att undersöka mötet mellan fem viner och fem chokladsorter. Under kvällen provade vi oss därefter igenom fyra mörka chokladsorter ackompanjerade av rött vin medan snön sakta lade sig över Örebros gator och byggnader. Slutligen testade vi även en kombination av vit choklad och ett vitt vin med hög friskhet och ett uns av restsötma.

Vanligtvis provar man lätta viner först och följaktligen går vidare till fylligare viner. Denna gång utmanade vi regelboken och serverade därför det lättaste vinet sist. Anledningen till detta var för att undersöka en annan effekt. Syftet var att se hur vita viner med hög syra har en förmåga att vara fantastiskt uppfriskande. Speciellt efter en lång serie av kraftiga och intensiva smaker. Kvällen bjöd på en rad spännande kombinationer av vin och choklad.

Gagliole Rubiolo Chianti Classico DOCG & Amedei Toscano Black 66%

Först ut var en spännande kombination av vin och choklad. De har den geografiska platsen som gemensam nämnare. Nämligen, båda två är producerade i hjärtat av Toscana, i Italien med kakaobönor från Venezuela och Karibien.

Sammanfattningsvis är Gagliole Rubiolo Chianti Classico DOCG ett välbalanserat medelfylligt vin. De intensiva körsbärstonerna från vinet tillsammans med den fruktiga och lätt kryddiga mellanmörka chokladen skapade ett fint möte. Ett möte som gjorde smaklökarna törstiga på mer kan tilläggas.

Musella Valpolicella Superiore 2015 & Amedei Porcelana 70%

Sedan var det dags för denna ljuvliga plantagechoklad. Denna choklad har en distinkt kakaosmak som dröjer sig kvar länge i munnen. Bönorna är av sorten Criollo, vilket av många anses vara den absolut finaste. Bönorna till denna choklad kommer från Chuaodalen i Venezuela. Chokladen tillverkades i Italien.

Tilläggas kan också att vinet har sitt ursprung i vackra Valpolicella och är odlat och vinifierat enligt biodynamiska principer. Sammanfattningsvis var detta ett livligt och fruktigt vin som gifte sig fint med den mörka chokladen.

Livio Pavese Corniolo & Francios Pralus Tobago Estate, Singel Estate 70%

Därmed var det dags för vinet Livio Pavese som har faktiskt fått sin namn efter sin legendariska vinmakare från Piemonte. Detta vin är mycket unikt då det tillhör en helt ny vinstil som efterliknar Supertoscanarna. Vidare sägs det att Livio Pavese var den första att våga blanda den smakrika italienska druvan Barbera med franska druvsorter. Och jag kan bara säga, vilket resultat!

Förutom att detta fascinerande vin fungerar utmärkt med Francios Pralus mörka choklad så skulle detta vin också komplettera grillat kött eller vällagrad ost mycket väl.

Jordi Aixalá Pardelasses & Michel Cluizels Grand Noir 85%

Även detta mörka, fruktiga och intensiva vin har fin balans och en fantastisk struktur. Det ger vinet en riktig ryggrad och gör att det kan matcha chokladens höga kakaohalt och strävhet.

Resultatet var att vinet förhöjde chokladens rostade toner och fångade upp den fantastiska nötigheten i chokladen. Följaktligen blev detta en kombination av två tuffa element som tillsammans blir som en fruktig chokladpralin.

Nederburg Winemasters Reserve Riesling & Amedei Toscano White

Denna lite kontroversiella kombination blev avslutningsvis en bra och mycket uppfriskande kombination. Vinet har hög syra och en viss restsötma. Detta gjorde att den passade bra ihop med den söta vita chokladen som har en krämig och len textur. Denna prisbelönta choklad har en mild och fin smak av vanilj. Kort sagt, ett mycket trevligt avslut på en kväll med fylliga och smakrika viner och choklader.

Stort tack till er alla som kom till Svampen och satte guldkant på denna lördagskväll. Du hittar mer information om våra kommande provningar här!